Politele RCA vor avea preturi mai mari daca firmele de asigurari vor fi nevoite sa emita polite pe durate mai scurte de sase luni, conform legii RCA in actuala forma, intrucat vor inregistra costuri in plus cu angajarea de personal suplimentar, a declarat presedintele UNSICAR, Bogdan Andriescu

Proiectul de lege RCA, in forma care a ajuns in Parlament, ar putea genera riscuri suplimentare, atat pentru asiguratori, cat mai ales pentru consumatori,considera Bogdan Andriescu, conform News.ro

“Unul dintre principalele riscuri tine chiar de cresterea pretului RCA, ca urmare a posibilitatii incheierii politelor pe termene mai mici de sase luni. Acest lucru va duce la cresterea costurilor de administrare a asigurarilor, intrucat companiile vor avea nevoie de personal suplimentar care sa tina evidenta politelor si a tuturor informatiilor, ceea ce se va presupune costuri noi, care se vor reflecta in pretul asigurarilor”, a afirmat seful Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.

Situatia politelor multiple, alt risc!

Totodata, un alt risc vizeaza situatia in care se va ajunge la emiterea de polite multiple, avand in vedere ca proiectul interzice anularea unei polite RCA dupa ce a fost emisa, daca s-a produs vreo eroare in continutul acesteia.

Andriescu spune ca, pentru a se evita efectele negative privind activarea si functionarea de polite multiple pe piata, care ar crea un haos, ar trebui sa poata fi operata corectarea politei initiale in sistem, in baza CEDAM.

De asemenea, presedintele UNSICAR considera ca trebuia realizat un studiu de impact de catre ASF inainte de a trimite in Parlament proiectul de lege, care sa evidentieze daca piata are resursele necesare sa faca fata prevederilor incluse in actul normativ.

Proiectul legii RCA se afla la Senat, urmand sa fie analizat de comisii in perioada imediat urmatoare, in regim de urgenta, insa este putin probabil sa fie votat de Camera Deputatilor pana la vacanta parlamentara, care incepe la 5 iulie.

Proiectul de lege a fost intarziat dupa ce a fost retrimis de catre senatori la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), pentru modificari care sa tina cont de solicitarile asociatiilor de transportatori si a altor organizatii interesate.

Dupa mai multe runde de discutii, proiectul de lege a fost refacut si trimis din nou in Parlament, cele mai multe organizatii considerand ca actul normativ are o forma acceptabila.

Totusi, asociatile de transportatori cer urgentarea aprobarii actului normativ si au fixat un termen pentru votarea legii in parlament.
Astfel, daca legea RCA nu este votata pana in 5 iulie, transportatorii sunt gata sa declanseze un protest la nivel national.

Sursa foto: Baramee Thaweesombat / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri