Activele bancilor au scazut in primul trimestru al acestui an fata de finalul anului trecut. Scaderea inregistrata a fost de 7 miliarde de lei (1,9%) ajungand la 370,2 miliarde de lei , in timp ce tendinta de reducere puternica a creditelor neperformante de anul trecut a incetat la inceputul acestui an, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR)

La finalul anului 2015, valoarea activelor bancilor din Romania era de 377,2 miliarde lei (83,4 miliarde euro). Rata creditelor neperfoamante a crescut usor in primul trimestru, pana la 13,52% la finalul lunii martie, de la 13,51% la finalul anului trecut, arata datele BNR, conform NEws.ro.

Totusi, fata de martie 2015, cand 20,2% din creditele acordate erau considerate neperformante, rata creditelor neperformante din sectorul bancar romanesc a scazut cu 6,68 puncte procentuale in ultimul an. Potrivit noilor definitii implementate de catre Banca Nationala incepand din 2014, rata creditelor neperformante se calculeaza prin raportarea expunerilor neperformante din credite si avansuri la valoarea totala a expunerilor.

"Expunerile neperformante sunt cele care indeplinesc oricare din urmatoarele criterii: 1) sunt expuneri semnificative cu scadenta depasita cu peste 90 de zile; 2) se considera ca, in lipsa executarii garantiei reale, este improbabil ca debitorul sa isi achite integral obligatiile din credite, indiferent de existenta oricarei sume restante sau numarul de zile de intarziere de plata", potrivit definitiei folosite de catre BNR.

Depozitele au crescut mai rapid decat creditele acordate

In perioada martie 2015 - martie 2016, depozitele atrase de catre banci au crescut intr-un ritm mult mai rapid decat creditele acordate. Astfel, raportul credite / depozite, care arata in ce masura bancile se finanteaza din activitatea locala, a scazut de la 93,68% in martie 2015 pana la 87,2% in martie 2016.

Totusi, fata de finalul anului trecut, cand indicatorul era de 85,39%, rata a urcat cu aproape 2 puncte procentuale, pe finsul avansului puternic al creditarii in lei.

Datele BNR privind indicatorii monetari arata ca, la finalul primului trimestru din acest an, bancile din Romania aveau un portofoliu de credite acordate firmelor si populatiei in valoare de 216,3 miliarde lei, in timp ce depozitele atrase de la aceleasi categorii de clienti insumau 248,2 miliarde lei.

Scaderea creditelor neperformante a generat o imbunatatire a profitabilitatii bancilor din Romania, releva datele BNR.

Astfel, indicatorul ROA (return on assets), care se calculeaza raportand profitul net anualizat la valoarea activelor, a crescut de la 0,91%, in primul trimestru din 2015, pana la 1,26% in primele trei luni din acest an, la nivelul sistemului bancar romanesc.

De asemenea, un alt indicator-cheie pentru situatia financiara a bancilor, ROE (return on equity), care raporteaza profitul la capitalurile proprii ale bancilor, a ajuns la 11,69% in primul trimestru din 2016, comparativ cu 8,88% in aceeasi perioada a anului trecut.
In sistemul bancar romanesc opereaza, in prezent, 36 de banci, cu patru mai putine fata de prima jumatate a anului trecut.

Sursa foto: Sashkin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri