Daca in mai 2015 dobanzile practicate de banci la un credit de nevoi personala cu scadenta de 1-5 ani erau la o medie de 10,03%, in prezent dobanzile la creditele noi de consum au coborat nesemnificativ, la 9,99%. Pe de alta parte, DAE la creditele noi acordate populatiei pentru consum a crescut in interval de un an.

In mai 2015, DAE mediu la un credit de consum era de 9,43%, in timp ce Robor la 3 luni era cotat la 1,27%, conform datelor BNR. In aprilie 2016 (ultimele date publicate de BNR), DAE a urcat la 10,06%, dar Robor a pierdut peste 40%, ajungand la minime istorice, de 0,75%.

Practic, la un credit de consum cu dobanda variabila, DAE este calculata in functie de Robor la 3 luni, marja bancii si ceva comisioane pe care bancile le percep fie la inceputul creditului, fie lunar. Rata lunara este o functie de aceste 3 elemente. Si atunci, daca Robor a scazut cu 40% in ultimul an, pentru ca DAE sa fie la acelasi nivel sau chiar usor mai sus, bancile pe ansamblu au plusat la marja sau la comisioane.

Citeste si:

In conditii normale de piata si mai ales in contextul in care BNR mentine dobanda cheie la un minim istoric de peste un an, 1,75%, scaderile Robor ar trebui sa se reflecte direct in dobanzile efective aplicate clientilor, insa acest lucru a batut pasul pe loc in ultimul an.

De ce nu coboara dobanzile la creditele de consum sub 9-10%

Potrvit unor surse din piata bancara, dobanzile pe creditele de consum s-au stabilizat in jurul nivelului de 9-10%, cu toate ca costul de risc in cazul acestui produs este undeva la 5-6%. Pe de alta parte, banci mici, care isi doresc cat mai repede cota de piata s-au dus cu DAE la creditele de nevoi personale si spre 7-8% (cu incasarea salariului).

"Cred ca au inceput sa explodeze ceva neperformante la credite de consum incheiate in 2012-2013 si acum bancile decid sa transfere acele pierderi asupra clientilor noi prin dobanzi constante, in pofida scaderii ROBOR", a declarat pentru wall-street.ro Gabriel Cretu, managing partner al firmei de consultanta Adwisers.

Sursa foto: Lucian Milasan_Shutterstock