Faptul ca dobanzile se afla la minime istorice sugereaza faptul ca ar putea fi cel mai bun moment pentru a lua un credit de consum, pentru ca veti putea lua mai multi bani, cu o rata mai mica. Insa, ce se va intampla cand dobanzile la lei vor avansa cu un punct procentual. Alin Fodoroiu (foto), director al directiei produse in cadrul Idea Bank, a explicat in emisiunea Profesionistii in Banking ce se va intampla cu rata ta atunci cand Robor va creste cu un punct.

"La un credit de 40.000 de lei, un credit mediu pe care il acordam, rata este de circa 800 de lei, la valoarea actuala a Robor de 0,70-0,80%. Sa spunem ca Robor ar creste la 1,70-1,80%, rata de 800 de lei va deveni 825 de lei", a explicat Alin Fodoroiu.

O diferenta de 25 de lei poate sa nu para mult si, pentru multi, va fi suportabila, insa daca luam in calcul plata ratelor inca 3-4 ani veti da cu pana la 1.200 de lei mai mult pentru acest credit de 40.000 lei.

La o crestere a Robor cu un punct procentual rata la un credit mediu, pe termen de 5 ani, ar putea sa creasca cu 2-3%.

De asemenea, speranta ca dobanzile vor ramane mereu asa de mici este nerealista, pentru ca de la un minim istoric dobanzile pot evolua doar in sens crescator. De asemenea, ne aflam intr-un context macroeconomic in care inflatia este in teritoriu negativ, iar asteptarile sunt de crestere a preturilor, ceea ce inseamna ca si dobanzile vor tine pasul, aceasta fiind o corelatie care se respecta mereu in economie.

Ce dobanda reala plateste in prezent un client pentru un credit de consum

DAE se cifreaza la 9-10% in sistemul bancar, dar Fodoroiu a explicat ca dobanda anuala efectiva (DAE) la Idea Bank, precum si la alte banci, variaza in functie de tipul clientului care acceseaza creditul, dobanda fiind corelata cu riscul clientului. "Asta inseamna ca DAE poate sa plece de la 7%, pentru un client cu un bun comportament de plata in biroul de credit si cu date socio-demografice solide (istoric indelungat in campul muncii, nivel ridicat in cariera), si poate sa ajunga la 12% pentru un client cu risc mai ridicat", a precizat directorul Idea Bank.

Dobanda la creditele in lei se formeaza ca Robor plus o marja fixa, dar bancile umbla destul de rar la aceasta marja fixa, ceea ce inseamna ca dobanda totala evolueaza in aceeasi masura in care o face si Robor. Competitia este singurul aspect care poate conta in stabilirea marjei practicate de banci, explica Fodoroiu, care a precizat ca anul trecut a redus marja la creditul de consum Idea Selfie cu un punct procentual.

"In trecut aveam o marja medie de 9%. Am scazut-o spre 8% si am observat ca cererea este elastica, ceea ce inseamna ca a crescut imediat cum am scazut aceasta marja. Piata este foarte sensibila la o diferenta de un punct procentual la marja unui credit", subliniaza oficialul Idea Bank.

Cand ar putea sa ia BNR decizia care va scumpi toate creditele in lei

Ingustarea coridorului de dobanda, o masura pe care oficialii BNR au tot amintit-o in prima parte a anului, va duce la o scumpire a creditelor in lei. Insa, referendumul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana da peste cap planurile bancii centrale, iar decizia privind inasprirea politicii monetare si implicit cresterea Robor ar putea fi amanata pana in ianuarie 2017.

Ciprian Dascalu, economistul sef al ING Bank, a explicat la Profesionistii in Banking ca dobanda relevanta pentru pretul banilor in piata este cea a facilitatii de depozit, de 0,25%. In momentul in care BNR va decide sa ingusteze acest coridor de dobanda, deci practic sa plateasca mai mult pentru depozitele bancilor, sa zicem 0,5%, o miscare paralela de 0,25 puncte procentuale va avea loc si pe Robor la 3 luni, indicatorul dupa care se calculeaza majoritatea creditelor in moneda locala.

"Credem ca lichiditatea va ramane excedentara pe tot parcursul acestui an, astfel incat diferentialul de aproape un punct procentual dintre rata dobanzii cheia a BNR, de 1,75%, si Robor nu se va ingusta. Totusi, ne asteptam ca Roborul sa creasca incepand cu primul trimestru al anului viitor, sedinta de pe 6 ianuarie fiind o posibilitate pentru a vedea aceasta crestere a dobanzii relevante", prognozeaza Dascalu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri