Noul ROBOR la 3 luni: care este noua formula de calcul pentru dobanzile la creditele in lei

ROBOR-ul pentru credite se schimba! Dobanzile variabile la creditele in lei vor fi actualizate dupa un indice nou, calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada si publicat zilnic de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a indicilor zilnici din trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator. Ministrul Finnatelor, Eugen Teodorovic, a declarat, insa, ca aceste reguli se aplica doar pentru creditele viitoare.

Prevederile sunt cuprinse in proiectul de modificare a OUG 114 publicat de Ministerul Finantelor Publice pe site-ul propriu, care aduce schimbari inclusiv Ordonantelor 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile si 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

"In contractele de credit cu dobanda variabila se vor aplica urmatoarele reguli: a) pentru creditele in valuta, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta EURIBOR/LIBOR la o anumita perioada, in functie de valuta creditului, la care creditorul adauga o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului;b) pentru creditele acordate in moneda nationala, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului. Indicele de referinta pentru credite acordate in lei cu dobanda variabila se publica in fiecare zi lucratoare pe website-ul Bancii Nationale a Romaniei si reprezinta rata de dobanda calculata ca medie ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata interbancara. Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator; c) in acord cu politica comerciala a fiecarui creditor, acesta poate reduce marja si/sau aplica un nivel mai redus al indicelui de referinta, avand dreptul ca, pe parcursul derularii contractului, sa revina la valoarea marjei mentionate in contract la data incheierii acestuia si/sau la nivelul indicelui de referinta", se mentioneaza in proiect.

De asemenea, modul de calcul al dobanzii trebuie indicat in mod expres in contract, cu precizarea periodicitatii si/sau a conditiilor in care survine modificarea ratei dobanzii variabile, atat in sensul majorarii datorate indicelui de referinta EURIBOR/indicelui de referinta pentru creditele acordate in lei cu dobanda variabila/LIBOR, cat si in cel al reducerii acesteia.

"Valoarea indicilor de referinta utilizati in formula de calcul a dobanzii variabile va fi afisata si permanent actualizata, pe website-urile creditorilor si la toate punctele de lucru ale acestora", se precizeaza in proiect.

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...

Sursa foto: By A Ramos / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri