Romanii care vor lua credite in lei de luna viitoare vor afla, pe data de 2 mai, care este indicele de referinta pentru dobanda in urmatoarele 3 luni, care inlocuieste actualul ROBOR. Banca Nationala a Romaniei (BNR) va publica acest indice joi, 2 mai, la ora 11.00. Cum se calculeaza?

Dupa aceasta data, BNR va publica indicele zilnic si, la sfarsitul fiecarui trimestru, valoarea actualizata a indicelui de referinta pentru creditele consumatorilor.

Primul indice trimestrial, denumit indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC, va fi calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul IV 2018, precizeaza BNR intr-un comunicat de presa.

Rata de dobanda zilnica a tranzactiilor interbancare reprezinta media ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata monetara interbancara (indicele zilnic). Acesti indici se publica pe website-ul BNR in sectiunea Info financiar.

"Metodologia de calcul si politica de publicare sunt prezentate in Regulile privind calcularea si publicarea indicelui zilnic si a indicelui de referinta trimestrial (denumit indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC) reglementati de OUG nr. 19/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative, care se vor publica pe website-ul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza", se mentioneaza in comunicat.

Conform OUG 19/2019 (care a modificat OUG 114/2018), "pentru creditele acordate in moneda nationala, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului. Indicele de referinta pentru credite acordate in lei cu dobanda variabila se publica in fiecare zi lucratoare pe website-ul Bancii Nationale a Romaniei(...) Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »



Citeste si
Noul "ROBOR" a fost publicat: la cat este cotat IRCC