ROBOR la 3 luni: la cat se situeaza indicele in functie de care se calculeaza majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila

Indicele ROBOR scade in sedinta de astazi pe toate scadentele, inclusiv ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila de pe piata interbancara.

ROBOR overnight a scazut in sedinta de astazi cu 0,25% puncte procentuale, de la 3,55% pe an la 3,30% pe an, in timp ce ROBOR la 2 zile a scazut cu 0,28 puncte procentuale, de la 3,58% pe an la 3,30% pe an, iar ROBOR la 1 saptamana cu 0,26% pe an, de la 3,59% pe an la 3,33% pe an. In ceea ce priveste ROBOR la 1 luna, acesta a scazut cu 0,06 puncte procentuale, de la 3,35% pe an la 3,29% pe an, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

Referitor la scadentele pe o perioada mai mare, ROBOR la 6 luni a scazut cu 0,04 puncte procentuale, de la 3,42% pe an la 3,38% pe an, in timp ce ROBOR la 9 luni a coborat cu 0,04 puncte procentuale, de la 3,51% pe an la 3,47% pe an, iar ROBOR la 12 luni cu 0,03 puncte procentuale, de la 3,54% pe an la 3,51% pe an.

ROBOR la 3 luni scade cu 0,06 puncte procentuale in sedinta de astazi

ROBOR la 3 luni, indicele in functie de care se calculeaza majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila de pe piata interbancara, a scazut in sedinta de astazi cu 0,06 puncte procentuale, de la 3,38% pe an la 3,32% pe an.

Citeste si:
Cat este ROBOR la 3 luni! Pentru cine ramane important indicele
Indicele ROBOR scade pe 5 din...

Ce se intampla cu indicele ROBOR

Creditele in lei contractate de populatie incepand de luna viitoare vor avea dobanda variabila compusa dintr-un nou indice, care il va inlocui pe celebrul “ROBOR”. Noua referinta se va aplica de la data de 2 mai pentru imprumuturile noi, sau in cazul refinantarii vechilor credite. Cum se stabileste?

Guvernul a modificat Ordonanta 114 si, in noua forma, actul normativ schimba si conditiile de actualizare a dobanzilor variabile la creditele in lei luate de persoanele fizice.

„Pentru creditele acordate in moneda nationala, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului. Indicele de referinta pentru credite acordate in lei cu dobanda variabila se publica in fiecare zi lucratoare pe website-ul Bancii Nationale a Romaniei si reprezinta rata de dobanda calculata ca medie ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata interbancara”, se mentioneaza in noul act normativ.

Cum se actualizeaza noul indice care inlocuieste indicele ROBOR

O alta schimbare se refera la faptul ca la actualizare nu se va mai lua in calcul valoarea indicelui din ultima zi a trimestrului sau prima zi a trimestrului care incepe, ci o medie medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator.

Pentru ce credite va fi valabil noul indice

Noul indice va fi valabil doar pentru creditele acordate dupa data de 2 mai, actul normativ lasa posibilitatea aplicarii acestuia si creditelor in derulare, daca banca si clientul ajung la o intelegere in aceasta privinta - „cu acordul partilor formalizat prin act aditional la contractul de credit”.

In prezent, pentru creditele in lei se aplica marja bancii si indicele ROBOR, care reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei, astfel ca este un indicator al pietei monetare. Formula a fost introdusa in anul 2010, prin OUG 50, pentru a transparentiza modul in care se calculeaza dobanzile la creditele in lei acordate populatiei.

Pentru creditele in valuta, referinta este EURIBOR/LIBOR, iar aceasta ramane neschimbata.

Sursa foto: AdrianC/ Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri