ROBOR la 3 luni, in functie de care se actualizeaza dobanda la imprumuturile in lei cu dobanda variabila, a inceput saptamana in scadere. Indicele a ajuns, luni, la 3,27% pe an, de la 3,3% pe an valoarea de vineri. De altfel, indicele a inregistrat scaderi pentru toate scadentele, cu exceptia celei la 12 luni. Cum a evoluat ROBOR la 3 luni in ultimul an?

Pe scadentele scurte, scaderile au fost de aproximativ 0,1 puncte procentuale de la o sedinta la alta, insa pe scadentele mai lungi de 3 luni variatiile au fost nesemnificative.

Spre exemplu, ROBOR la 6 luni a scazut, luni, de la 3,44% pe an, la 3,43% pe an, in timp ce ROBOR la 12 luni s-a mentinut la 3,55% pe an.

In ultimele saptamani, indicele de referinta pentru actualizarea dobanzilor la imprumuturile in lei (ROBOR la 3 luni) a inregistrat variatii in ambele sensuri, dupa ce, in ultimul an, tendinta a fost mai degraba de crestere.

Maximul perioadei a fost atins la finalul lunii iulie, respectiv 3,47% pe an, in crestere cu aproximativ 2,5 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand se situa la 0,9% pe an.

Ulterior, indicele a revenit pe scadere, pana la 3,26% pe an, in sedinta din 14 august, pentru ca apoi sa isi reia cresterea pana 3,31% pe an pe 23 august.

Ce ne asteapta in anul care urmeaza?

Temperarea cresterii dobanzilor are loc pe fondul presiunilor inflationiste in scadere, dupa ce inflatia anuala a scazut la 4,56% de la 5,4% in precedentele doua luni.

Insa analistii economici anticipeaza, pentru urmatoarele 12 luni, o rata medie a inflatiei de 4,66% si o crestere a ratei medii ROBOR la trei luni pana la 4,16% pe an. ROBOR se calculeaza zilnic si are ca referinta media aritmetica a cotatiilor de dobanda utilizate de zece banci selectate de banca centrala.

Insa ratele la creditele in lei nu sunt influentate de cotatia zilnica a indicelui. Majoritatea bancilor actualizeaza dobanzile trimestrial, in functie de valoarea ROBOR la trei luni din ultima zi a trimestrului care se incheie sau din prima zi a trimestrului care urmeaza.

Sunt si banci care actualizeaza dobanzile lunar, insa tot pe baza ROBOR la 3 luni, iar altele iau in calcul o medie a ctoatiilor zilnice, insa actualizarea se realizeaza tot o data la 3 luni. Pentru imprumuturile ipotecare (exclusiv Prima Casa), unele banci iau in calcul la actualizarea dobanzilor ROBOR la 6 luni.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri