Pentru ca vine vacanta, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) informeaza ca in Romania exista obligatia stabilita de lege ca agentiile de turism sa detina o polita de asigurare pentru asigurarea rambursarii cheltuielilor de repatriere si / sau a sumelor achitate de turisti, in cazul insolvabilitatii sau a falimentului agentiei de turism.

"Asigurarea este cumparata de agentiile de turism, dar beneficiarii acestei asigurari sunt cei care au cumparat pachete de servicii de turism, obiectul politelor de asigurare fiind acoperirea de asigurator a riscului de neplata pe care il are agentia de turism fata de turisti, cauzat de neexecutarea integrala sau partiala a contractelor de comercializare a pachetului de servicii turistice, in cazul insolvabilitatii sau falimentului agentiei, respectiv atunci cand agentia nu achita debitul in termen de 15 zile calendaristice de la primirea de la turist a documentelor justificative sau daca intrerupe in mod unilateral acordarea serviciilor", potrivit unei comunicari a ASF pe Facebook.

In continuare se arata ca "despagubirea nu poate depasi suma achitata de turist in contractul de comercializare a pachetului de servicii turistice si va fi platita in termen de 30 de zile de la data primirii de catre asigurator a documentelor justificative de la turist. Valoarea totala a asigurarii pe agentie de turism este in general mai mica decat valoarea pachetelor turistice contractate de agentie, ceea ce poate duce la o despagubire mai mica decat suma platita de turist. De verificat acest aspect cu agentia de turism".

Astfel, in contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice pe care il incheiati cu agentiile de turism, indiferent de modul de prezentare a acestuia (catalog, pliant sau alt inscris), este obligatoriu sa se consemneze faptul ca sunteti asigurat in calitate de turist pentru insolvabilitatea sau falimentul agentiei, precum si conditiile si termenele in care puteti solicita plata despagubirilor.

"Atentionam astfel consumatorii ca este important ca, la achizitionarea pachetelor de servicii turistice, sa verifice daca agentia de turism are incheiata o polita de asigurare in conformitate cu legislatia aplicabila si care este societatea de asigurare", arata, de asemenea, ASF.

Sursa foto: legenda / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri