Cele doua parti pot face recurs pe toata durata suspendarii, pana la pronuntarea si publicarea deciziei Curtii Constitutionale. Raiffeisen Bank a inregistrat contestatia la darea in plata pe rolul Judecatoriei Sinaia pe 30 mai, informeaza News.ro.

Aceasta este a doua instanta care sesizeaza CCR privind exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de banci in contestatiile privind legea darii in plata, dupa Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti, care a admis saptamana aceasta o contestatie a UniCredit Bank.

Instanta a stabilit ca exceptiile ridicate de banca indeplinesc conditiile legale si a decis suspendarea judecarii procesului si trimiterea sesizarii la CCR.
Avocatul Adrian Cuculis precizeaza ca “practica este total neunitara”, pe motiv ca “unii judecatori au respins invocarea exceptiei si nu au suspendat cauzele”.

La randul ei, Banca Romaneasca, membra a National Bank of Greece, a trimis direct catre CCR, pe 31 mai, o scrisoare prin care contesta legea darii in plata, solicitandu-i acesteia sa constate neconstitutionalitatea actului normatic in integralitate.

Banca a invocat incalcarea principiului separatiei puterilor in stat, al neretroactivitatii legii civile, a dreptului la proprietate, libertatii comertului si a principiului securitatii juridice.

“Avem si exceptii de neconstitutionalitate respinse pe rolul instantei de judecata. Marea majoritate a bancilor care au contestat aceasta lege in instanta au invocat si exceptia de neconstitutionalitate a legii in integralitatea ei, li s-a cerut judecatorilor ca legea sa fie anulata in integralitate. Dar iata ca saptamana trecuta am avut si prima pronuntare pe rolul judecatoriei Buzau in care exceptia a fost respinsa ca inadmisibila”, a mentionat Cuculis.

Potrivit avocatului, la o luna de la intrarea legii in vigoare, pe 13 mai, sunt inregistrate circa 2.700 de notificari de dare in plata la nivel national, inclusiv cele depuse la recuperatorii de creante pentru debitele de plata in urma executarilor silite.

Citeste si:

Din totalul acestora, mai putin de jumatate au fost contestate in instanta pana la acest moment. Bancile au avertizat de mai multe ori ca, daca legea va intra in vigoare, vor ataca in instanta prevederile acesteia cand vor fi notificati de clienti pentru darea in plata a unei garantii imobiliare.

Nemultumirile institutiilor de credit vizeaza aspectele pe care le considera neconstitutionale, in special incalcarea dreptului de proprietate si aplicarea retroactiva a legii, pentru contractele in derulare.

Pe de alta parte, au existat deja cazuri in care bancile au acceptat notificarea de dare in plata si chiar au semnat actele la notar pentru transferul de proprietate, printre care BCR, Banca Transilvania sau Raiffeisen Bank.

Totusi, bancile vor sa se asigure in contractele pe care le semneaza cu clientii ca acestia nu le vor ataca in instanta ulterior pentru recuperarea de dobanzi sau comisioane, desi au acest drept.

“Chiar daca se inchide creditul prin dare in plata sau prin executare silita, omului ii este deschisa in continuare calea de a-si recupera comisioane, dobanzi sau alte daune. Clauza prin care banca sa nu mai fie atacata, prin simpla remitere a datoriei, este o chestiune pe care am catalogat-o ca fiind ilegala, abuziva”, a explicat Cuculis.

El spune ca banca este obligata sa respecte legea, fara a pune clientului conditii.

Sursa foto: Compania