SRL-urile sunt la mare cautare, romanii renunta sa lucreze ca persoane fizice si isi fac SRL-uri ca sa plateasca mai putine impozite la stat. Numarul de companii nou-infiintate, in primele cinci luni ale acestui an, a fost de 51.510, cu doar 0.09% mai mare decat in aceeasi perioada din 2015, conform statisticilor publicate luni de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC)

SRL-urile detin majoritatea absoluta. Constituie 68% din totalul inregistrarilor din primele trei luni, adica 35.029 de inmatriculari, potrivit ONRC. Aceleasi date arata ca romanii renunta sa lucreze ca persoane fizice autorizate si-si fac propriile SRL-uri, ca sa plateasca mai putine impozite la stat, conform News.ro

Plata obligatorie a contributiei la pensie pentru PFA-uri, motivul numarului scazut de PFA-uri inregistrate

In primele cinci luni din an, numarul de PFA-uri nou inregistrate a scazut pana la 10.305, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand erau inregistrate 15.985. Reducerea abrupta vine dupa ce, de la 1 ianuarie, statul a introdus plata obligatorie a contributiei la pensie pentru PFA-uri, iar impozitarea firmelor mici s-a redus.

Un top al judetelor si oraselor tarii in functie de numarul de firme inregistrate in primele cinci luni arata astfel:

  • lider autoritar ramane Bucurestiul, cu 8.185 inregistrari de firme in primele cinci luni ale acestui an, cu 1,2% mai putine insa fata de aceeasi perioada din 2015.
  • Pe locul doi se afla Clujul, cu 2.710 de inregistrari, cu 1,9% mai mult decat in ianuarie-mai 2015
  • Pe pozitia a treia se afla Timisiul, cu 2.378 inregistrari in ianuarie-mai, cu 10,7% mai multe decat in primele cinci luni ale anului trecut.
  • Pe pozitia a patra se afla Ilfov, cu 1.959 inregistrari, in scadere insa cu 3,8%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut
  • iar pe locul cinci este Iasiul, cu 1.901 inregistrari, adica un minus de 3,1% comparativ cu ianuarie-mai 2015

Sectorul care atrage cel mai mare numar de companii noi este comertul, care detine o cota de aproape un sfert din numarul de firme nou-infiintate, mai exact 22,5%.

Sursa foto: Uber Images / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Start-Up Nation 2020: buget pentru finantarea a 5.000 de firme
Setari Cookie-uri