Forte Asigurari este detinuta de LGS Holding Limited din Marea Britanie in proportie de 99,97%, care este controlat la randul sau de Bandenia PLC. Restul titlurilor, de 0,03%, sunt in posesia OMV Petrom. Consiliul ASF a aprobat in sedinta de marti retragerea autorizatiei de functionare a Forte Asigurari Reasigurari, “ca urmare a constatarii starii de insolventa a societatii, si promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment”, conform News.ro

Falimentul societatii trebuie confirmat de o instanta de judecata

Falimentul societatii trebuie sa fie confirmat de o instanta de judecata, ca in cazul companiei Astra Asigurari. ASF a luat decizia de a introduce asiguratorul in procedura de faliment dupa ce a respins proiectul de achizitie depus de BBP Bandenia PLC pentru a intra direct in actionariatul companiei, prin dobandirea unei participatii calificate.

Infuzie de capital de 12 milioane de euro, nerealizata

Investitorul se angajase sa realizeze o infuzie de capital de 12 milioane de euro dupa ce ar fi intrat in actionariat, insa nu a prezentat autoritatii documente prin care sa ateste capacitatea de a sustine majorarea de capital. Forte Asigurari a fost una dintre companiile care nu au realizat planurile de masuri asumate fata de ASF in urma exercitiului de evaluare realizat de autoritate la finele anului trecut pentru 21 de companii, cu o cota de piata cumulata de circa 20%.

Citeste si:

Exercitiul de evaluare a evidentiat ca Forte Asigurari, cu o cota de piata de 0,26%, nu indeplinea conditiile legale de solvabilitate si nu detinea active a caror valoare sa acopere angajamentele asumate in contractele de asigurari.Mai mult, pentru Forte a fost aplicata o ajustare a capitalurilor de 61%, in urma careia rata de solvavilitate s-a situate sub 100%. ASF i-a interzis companiei in noiembrie 2014 sa subscrie contracte noi de asigurari de garantii, dupa un control in care a gasit mai multe neregului in activitatea companiei.

Asiguratorul are un capital de 33,3 milioane lei, ultima infuzie fiind realizata in prima jumatate a anului trecut, in valoare de trei milioane lei.
Actionarii fusesera convocati in toamna anului trecut pentru o majorare de capital de sase milioane euro si pentru virarea unei transe de sapte milioane lei, dintr-un aport de zece milioane lei aprobat cu un an in urma.

Sursa foto: Olga Danylenko / Shutterstock