A treia etapa de majorare a capitalului social, adresata atat actionarilor existenti, cat si altor investitori institutionali, pentru suma de 425 milioane lei si prevazuta de planul de redresare a Astra Asigurari, societate administrata in regim special de catre KPMG de peste un an de zile, s-a incheiat pe 19 august 2015. KPMG arata insa ca nu au fost inregistrate subscrieri de capital semnificative si nici nu au fost adresate solicitari de prelungire a procesului de majorare a capitalului social al Astra Asigurari de catre investitorii interesati.

Urmeaza astfel ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sa anunte daca obligatiile de rascumparare vor fi preluate de Fondul de Garantare in Asigurari (FGA), asa cum a precizat chiar Misu Negritoiu in repetate randuri. ASF a decis in februarie 2014 deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a societatii Astra Asigurari, numind firma de consultanta KPMG in calitate de administrator special. Urma sa fie cautat un investitor strategic si, in consecinta, Astra Asigurari a scos la vanzare 160 milioane de actiuni, in trei etape, dorind sa atraga aproximativ 425 milioane de lei, suma care va contribui la majorarea capitalului social in scopul imbunatatirii indicatorilor financiari.

Dar, Astra Asigurari a atras, dupa primele doua etape ale majorarii de capital, destinate actionarilor actuali, doar 134.000 de lei, din totalul de 425 milioane de lei necesare. Din 6 august a inceput etapa destinata investitorilor institutionali, care s-a derulat pana pe 19 august. Potrivit raportului privind evaluarea activelor si pasivelor (Balance Sheet Review - BSR) si testul de stres efectuat de ASF pentru datele existente la 30 iunie 2014 in cazul a 13 societati de asigurare, reprezentand peste 82% din piata, a reiesit ca Astra Asigurari are capitaluri proprii negative de aproximativ un miliard de lei, dupa ce auditorii au aplicat ajustari de 246 milioane lei.

Retail jobs

Dupa incheierea primelor doua etape, capitalul social al asiguratorul a atins 257,8 milioane de lei, detinut de The Nova Group Investments Romania SA - 72,75% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,01%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,23% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu (foto sus), aflat in arest la domiciliu.

KPMG: Analizam optiunile legal posibile in cazul Astra Asigurari

Redresarea Astra Asigurari, asa cum a fost propusa prin planul de redresare intocmit de catre KPMG si aprobata de catre ASF, a fost inca de la inceput un proces complex, aflat in dependenta atat de sustinerea acordata si de abordarea cu buna-credinta a acestui proces de catre actionarii semnificativi existenti, cat si de mentinerea unui echilibru financiar extrem de fragil pentru evitarea intrarii in dificultate vadita de achitare a datoriilor curente, in conditiile unor indicatori de prudentialitate foarte deteriorati, arata administratorul special.

"Desfasurat pe parcursul unui an si jumatate, procesul de redresare a beneficiat de sprijinul angajatilor Societatii, impreuna cu care am depus eforturi in scopul eficientizarii activitatii prin revizuirea fluxurilor interne si prin redefinirea politicilor de pret si de gestionare a riscurilor direct legate de activitatea de subscriere, ceea ce a condus la reajustarea pozitiei Societatii in piata asigurarilor, dar si la imbunatatirea profitabilitatii operationale", au afirmat reprezentantii KPMG.

Prin comparatie cu situatia constatata cu privire la pozitia financiara a Astra Asigurari la 31 decembrie 2013, asa cum a reiesit aceasta in urma proceselor de inventariere pana la zi a datoriilor si activelor societatii (procese la care au contribuit atat angajatii Astra Asigurari si echipele administratorului special, cat si auditorul statutar Deloitte si auditorul Mazars desemnat pentru exercitiul BSR organizat de catre ASF si EIOPA avand data de referinta 30 iunie 2014), capitalurile proprii inregistrate de catre societate la 30 iunie 2015 au crescut cu peste 60 de milioane lei.

Citeste si:
Un asigurator a plătit în 2021 peste 1,1 mil. lei pentru o...
Cea mai mare despăgubire...

"De asemenea, am avut in vedere continuarea platilor de daune - achitand peste 150 de milioane de euro catre asigurati in perioada administrarii speciale - dar si a altor obligatii fata de asigurati, reasiguratori si alti parteneri de afaceri, in conditiile in care lichiditatea societatii s-a mentinut la un nivel scazut", au explicat reprezentatii KPMG.

Planul de redresare a Astra Asiguari a inclus mai multe elemente, dintre acestea majorarea capitalului societatii fiind probabil cel mai important, arata KPMG. Cu toate acestea, "decizia de investire pare sa nu se fi materializat, cel mai probabil pentru ca intre asteptarile actionarilor existenti si riscurile percepute in circumstantele date de catre noii investitori a existat un decalaj care nu a putut fi surmontat, in ciuda eforturilor noastre sustinute, cat si ale Autoritatii, pentru atragerea in proces si pentru mentinerea unei comunicari continue cu un numar semnificativ de terti investitori strategici, de prim rang la nivel european si international, cu apetit de intrare pe piata romaneasca a asigurarilor".

Citeste si:
2013 ASF, numiri politice, revocari si falimente in 5 ani de existenta
2013 ASF, numiri exclusiv...

Pe "mainile" cui ar putea ajunge Astra Asigurari?

Planul de redresare al Astra Asigurari a inclus de-a lungul sau mai multe elemente, dar dintre acestea majorarea capitalului societatii de asigurari este probabil cel mai important, au declarat reprezentantii KPMG pentru Wall-Street.ro: "Din analizele efectuate in dezvoltarea planului de redresare, nu am identificat variante rezonabile de plan ce ar putea conduce la redresarea Astra fara majorarea capitalului social. In acest sens, nici nu credem ca un plan B poate fi conceput fara elementul de majorare a capitalului. Ca atare, in eventualitatea in care majorarea capitalului nu se va incheia cu succes, posibilitatea generala de redresare a Astra trebuie reanalizata impreuna cu ASF in baza legislatiei aplicabile", arata KPMG.

Totusi, procedura de majorare a capitalului social al Astra Asigurari, societate aflata in administrare financiara, s-a dovedit destul de greoi si deseori a cunoscut opozitia actionarilor curenti, fata de deciziile ASF de redresare a companiei. Saptamana trecuta, informatia potrivit careia actionarii Astra Asigurari au decis suspendarea procedurii de majorare a capitalului social, ajunsa in cea de-a treia etapa, destinata investitorilor institutionali, a generat un semn de incertitudine cu privire la orizontul de redresare financiara a societatii. Ulterior, KPMG, administratorul societatii, si ASF au comunicat nulitatea deciziei actionarilor.

Citeste si:
Alexander Adamescu poate fi extradat
Alexander Adamescu poate fi...

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, sustine o conferinta de presa, in Bucuresti, marti, 9 decembrie 2014.

De asemenea, daca trecem in revista declaratiile facute in ultimele luni de catre presedintele ASF, Misu Negritoiu (foto), se poate observa o continua rostogolire a orizontului de timp cu privire la identificarea unui investitor strategic (sau mai multi) si majorarea capitalului social. Putini pasi au fost facuti totusi in vederea redresarii financiare a societatii. Astfel, in octombrie 2014, Astra Asigurari si-a majorat capitalul cu 65,1 milioane de lei, in cadrul primei etape, la 257,8 milioane de lei, in urma derularii unei oferte de vanzarea de actiuni noi catre actionarii existenti.

Din perspectiva operatiunii de majorare a capitalului aflata acum in desfasurare, KPMG arata ca primele doua etape ale procedurii de majorare a capitalului social al companiei, etape adresate actionarilor Astra Asigurari, s-au incheiat cu o subscriere de 134.617 lei din tolalul de 424.915.340 lei, adica o contributie a actionarilor Astra de 0,03% din valoarea actiunilor oferite. Etapa aflata in desfasurare pana in data de 19 august 2015 este adresata investitorilor calificati si are in vedere subscrierea actiunilor ce nu au fost subscrise de catre actionarii Astra Asigurari si anume 99,97% din capitalul necesar companiei pentru a continua planul de redresare.

Citeste si:
Munca la distanță rămâne în trend, însă trebuie evaluate aspectele...
Munca la distanță rămâne în...

Misu Negritoiu explica, de altfel, in luna mai ca primele doua etape se adreseaza celor circa 200 de actionari actuali, avand optiunea de participare si actionarul majoritar indirect, Dan Adamescu. "Daca are banii, n-are decat sa-i bage (Adamescu - n.r.)! Faza a doua, pe care o asteptam in luna iulie (a devenit august, intre timp - n.r.), se adreseaza investitorilor calificati, care sunt investitorii strategici si cei financiari, o parte dintre cei carora ne adresam au vizitat camera de date, au informatiile preliminare si o opinie, evident ca decizia de investitie e ceva mai complicata de atat. Intre timp, administratorul special si consultantul se intalnesc cu investitori si fac asa-numitul roadshow, in care sa incurajam aceasta investitie, care nu este usoara".

Ultimele informatii arata ca ASF a purtat discutii in ultima perioada cu mai multe fonduri de investitii, in special din China. De asemenea, conform reprezentantilor administratorului special, au avut loc negocieri cu o serie de investitori strategici interesati in procesul de majorare a capitalului social al Astra Asigurari, iar rezultatele acestor negocieri urmau sa fie cunoscute la incheierea operatiunii de majorare a capitalului, adica dupa data de 19 august 2015.

Citeste si:
Acționarii Elefant Online au decis majorarea capitalului social al...
Acționarii Elefant Online au...

Cele mai importante declaratii facute de Misu Negritoiu:

  • 31 mar 2015: "Avem o majorare de capital deschisa la investitori strategici si institutionali, urmarim aceasta infuzie de capital de 425 milioane de lei. Banca de date a Astra este deschisa si aveam cinci investitori care au accesat informatiile, deci exista interes, dar sa vedem daca se va concretiza. Operatiunea de majorare a capitalului nu este usoara, ea urmareste cumpararea majoritara sau totala a business-ului, pe care vrem sa-l salvam. La mijloc sunt cateva milioane de polite. La finele lunii mai sau inceputul lunii iunie vom vedea rezultatele acestei majorari, avem si solutii de avarie daca nu se va concretiza, respectiv intrarea in functiune a FGA".
  • 28 mai 2015: "Suntem in plan, proiectul pentru restructurarea Astrei este in grafic, ultima actiune, de majorare de capital, a fost aprobata in consiliul ASF. In urmatoarele saptamani misiunea este adresata actionarilor existenti si, ulterior, investitorilor strategic. Suntem in discutie cu cativa investitori strategici, ne implicam si noi la nivelul autoritatii. O sa stim daca vreunul este realmente interesat si structura tranzactiei probabil in luna iulie".
  • 16 iulie 2015: "Astra Asigurari vrem s-o maritam, suntem destul de avansati, depinde de parinti, daca au pretentii prea mari la zestre sau daca vor o zestre mai mica, avem sanse bune s-o rezolvam in aceasta vara sau cel putin sa intram intr-un alt plan de redresare cu un investitor strategic in aceasta vara".

Solutii de avarie: Statul sau FGA?

FGA va intra in functiune daca majorarea capitalului social al Astra Asigurari cu 425 milioane de lei va esua, declara Misu Negritoiu, la finele lunii martie. FGA are ca scop plata din disponibilitatile acumulate a despagubirilor / indemnizatiilor rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii incheiate de clienti, in cazul insolventei unui asigurator. La finele lui 2014, FGA avea capitaluri proprii de 938,75 milioane de lei, in crestere cu aproximativ 10% fata de 2013, iar disponibilitatile insumau 909,11 milioane de lei, cu 7,6% mai mult fata de anul precedent.

De asemenea, guvernul a aprobat la finele lunii mai un proiect de lege (Legea rezolutiei - n.r.) referitor la crearea unui nou cadru legal de gestiune a crizelor in sectorul financiar, prin introducerea de masuri si instrumente menite sa intervina timpuriu si rapid in cazul unui asigurator neviabil sau in curs de a intra in dificultate. Institutia de rezolutie, care se va infiinta dupa adoptarea Legii in Parlament, va functiona in cadrul ASF sau rolul va fi preluat de FGA.

Presedintele ASF a precizat ca statul nu este interesat sa preia Astra, pentru ca “nici nu s-a discutat, nici nu am putea si nici nu cred ca e bine”. El a punctat ca, cel mult, ar putea fi preluata de FGA sau de catre institutia de rezolutie, daca va exista. Guvernul a aprobat miercuri proiectul legii de rezolutie, care va fi trimisa la Parlament in regim de urgenta.

"S-ar putea s-o avem in luna iunie, s-ar putea sa n-o avem. Aceasta ar fi o optiune de mijloc intre majorarea capitalului social, care este varianta cea mai buna, si lichidarea, varianta cea mai rea", a mentionat seful ASF. Misu Negritoiu spune ca nu stie daca Astra Asigurari va putea fi reorganizata sub legea rezolutiei, daca aceasta va fi adoptata pana se incheie procesul de administrare special a companiei sau daca este eligibila.

"In luna iulie vom sti daca nici una dintre aceste metode nu functioneaza (majorarea capitalului prin atragerea de investitori sau institutia de rezolutie – n.r.), varianta de avarie este preluarea obligatiilor de rascumparare de catre FGA. Vom sti, daca intra in vigoare legea 503, care prevede ca o companie iese din administrare speciala fie daca si-a revenit, prin majorarea capitalului si restabilirea indicatorilor de lichiditate si solvabilitate, sau in situatia in care planul de redresare nu a reusit, urmatoarea etapa fiind insolventa si falimentul", a adaugat presedintele autoritatii.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri