Saptamana trecuta, informatia potrivit careia actionarii Astra Asigurari au decis suspendarea procedurii de majorare a capitalului social, ajunsa in cea de-a treia etapa, destinata investitorilor institutionali, a generat un semn de incertitudine cu privire la orizontul de redresare financiara a societatii, ceea ce arata ambitia lui Dan Adamescu de a nu "marita" fara "pretentii mari la zestre", a ceea ce odata considera "mandria" sa si "perla industriei de asigurari".

Decizia actionarilor Astra Asigurari de a suspenda procesul de majorare a capitalului venea in urma efectelor deciziei ASF nr. 999 din 26 mai, care interzicea societatii, detinuta indirect de catre omul de faceri Dan Adamescu, vanzarea de asigurari de garantii, in conditiile in care nu dispune de un program de reasigurare pentru aceasta clasa de asigurari. De asemenea, se impunea limitarea primelor brute subscrise, la 50% din totalul celor existente la data intrarii societatii in administrare speciala pentru o perioada de 6 luni.

ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a societatii Astra Asigurari in februarie 2014, numind firma de consultanta KPMG Advisory in calitate de administrator special. Compania cauta un investitor strategic si a scos la vanzare aproape 160 de milioane de actiuni, in trei etape, dorind sa atraga circa 425 milioane de lei, suma care va contribui la majorarea capitalului social in scopul imbunatatirii indicatorilor financiari.

Dar, Astra Asigurari a atras, dupa primele doua etape ale majorarii de capital doar 134.000 de lei, din totalul de 425 milioane de lei necesare. Din 6 august a inceput etapa destinata investitorilor institutionali, care urma sa se deruleze pana la 19 august, ASF purtand discutii in ultima perioada cu mai multe fonduri de investitii, in special din China.

Presedintele ASF, Misu Negritoiu, a declarat recent ca discutiile pentru preluarea Astra Asigurari sunt destul de avansate, existand sanse "bune" in aceasta vara sa fie rezolvata problema sau ca firma sa intre intr-un nou plan de redresare cu un investitor strategic, insa ca depinde de actionari, daca vor "s-o marite", cu "pretentii mari la zestre".

Dupa incheierea primelor doua etape, capitalul social al asiguratorul a atins 257,8 milioane de lei, detinut de The Nova Group Investments Romania SA - 72,75% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,01%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,23% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, aflat in arest la domiciliu.

Suspendarea celei de-a treia etape este nelegala

Legislatia pietei de capital permite actionarilor ce detin mai mult de 5% din drepturile de vot sa solicite emitentului organizarea de Adunari Generale ale Actionarilor pentru dezbaterea si/sau decizia privind desfasurarea activitatii emitentului. AGA intrunita in 11 august 2015 a fost astfel organizata de catre Astra Asigurari la solicitarea unui grup de actionari ce detineau mai mai mult de 5% din drepturile de vot iar deciziile AGA au fost luate in acord cu prevederile statutare privind organizarea adunarilor generale ale Astra Asigurari.

Cu toate acestea, functionarea societatilor de asigurare are un caracter reglementat, legiuitorul, prin normele legale emise, impunand conformarea cu anumite standarde, in caz contrar, autoritatea competenta fiind indrituita sa adopte masuri care pot avea drept obiect chiar si interzicerea desfasurarii activitatii. Libertatea contractuala absoluta, inclusiv suveranitatea actionarilor de a adopta oprice decizii cred de cuviinta, este asadar limitata in aceste situatii.

In cazul Astra Asigurari, a avut loc declansarea, prin decizie ASF, a unei proceduri de redresare financiara in baza Legii nr. 503/2004. Potrivit acestui act normativ, odata cu decizia de deschidere a procedurii si de numire a unui administrator special, ASF poate dispune anumite masuri de redresare financiara, inclusiv majorarea de capital social. Prin decizia nr. 42/2014, ASF a dispus atat numirea unui administrator special si transferarea catre acesta a atributiilor actionarilor semnificativi, cat si initierea in regim de urgenta a majorarii de capital social.

KPMG s-a conformat deciziei ASF si a decis in martie 2015 majorarea de capital social in trei etape, primele doua adresate actionarilor existenti la data de inregistrare, iar ultima, succesiv, Investitorilor Calificati si publicului. In situatia de fapt, implementarea majorarii a fost deja intiata, respectiv s-au desfasurat primele doua etape.

"Suspendarea implementarii celei de-a treia etape prin decizie AGEA este nelegala din mai multe considerente legale, fiind incalcate norme din toate cele trei ramuri de drept incidente: dreptul asigurarilor, dreptul pietei de capital si dreptul societar", a declarat avocatul specializat in legislatia pietei de capital, Cristian Dutescu (foto), partner, SCA Dutescu & Partners, la solicitarea wall-street.ro. El adauga ca potrivit Legii 503/2004, actionarii nu pot interfera in desfasurarea unei proceduri legale dispuse de ASF si imlementate de administratorul special si, de asemenea, potrivit legislatiei pietei de capital, majorarea de capital social prin oferirea de actiuni catre public, dar chiar si catre proprii actionari reprezinta o oferta ce este necesar a fi supusa unor conditii si reguli specifice, incluzand intocmirea unui prospect de oferta etc.

"Odata cu aprobarea prospectului, oferta nu mai poate fi retrasa sau modificata prin actul de vointa al actionarilor, in absenta unui act administrativ al ASF. Singurul subiect de drept care poate suspenda o oferta de actiuni este ASF, conform atributiilor legale ce-i revin de verificare a respectarii conformitatii ofertei cu normele legale aplicabile", a mai spus Cristian Dutescu.

De asemenea, Cristian Dutescu adauga ca "odata aprobata o majorare de capital social, la un anumit nivel si intr-o anumita structura ( i.e. mai multe etape, ultima adresata investitorilor externi si publicului), chiar in cazul unei societati nelistate, dar cu atat mai mult in cazul uneia admise la tranzactionare, ea capata natura juridica de oferta ferma de a contracta, iar revocarea sau alterarea conditiilor in care se desfasoara aduce atingere drepturilor celor carora li se adreseaza, ofertantul (Astra Asigurari, in cazul nostru) fiind tinuta sa raspunda pentru eventualele prejudicii produse. Legea 31/1990 nu prevede asadar posibilitatea revocarii / suspendarii unei hotarari AGEA de majorare de capital social, in afara de cazul in care posibilitatea suspendarii este prevazuta chiar in cadrul hotararii AGEA de aprobare a majorarii".

El a mai spus ca "poate fi adus si argumentul conform caruia, AGEA este vaduvita de drepturile sale obisnuite prin decizia ASF de deschidere a procedurii, avand loc un transfer de competenta catre administratorul special, iar majorarea de capital in discutie a fost decisa de administratorul special nu de catre AGEA si ca urmare, modificarea conditiilor sale nu ar putea avea loc decat tot in baza unei decizii luate de administratorul special si aprobate de catre ASF. Ca atare, sunt motive de nulitate ale hotararii AGEA a Astra Asigurari din 11 august, insa numai instanta poate constata sau declara nulitatea", afirma Cristian Dutescu.

KPMG: Decizia afecteaza imagina Astra Asigurari

In conditiile in care supraveghetorul pietei de asigurari si KPMG cauta un investitor pentru Astra Asigurari, "efectele deciziei actionarilor tin de afectarea negativa a imaginii companiei in raport cu creditorii si clientii sai precum si cu ASF, prin introducerea unei element aparent de incertitudine cu privire la implementarea intr-un orizont previzibil a unuia dintre elementele principale ale planului de redresare a Astra Asigurari", arata, de asemenea, la solicitarea wall-street.ro, KMPG, administratorul Astra Asigurari, desemnat de ASF.

In perioada dintre solicitarea actionarilor Astra Asigurari de convocare a AGA pe tema suspendarii procedurii de majorare a capitalului social, arata in continuare KPMG, si data convocarii AGA de catre Astra Asigurari (10 iulie 2015), compania a prezentat catre ASF solicitarea actionarilor. In ASF catre Astra (publicat de catre Astra prin raport curent pe site-ul BVB in data de 10 iulie 2015), ASF a precizat faptul ca suspendarea ofertei de actiuni nu se poate face la cererea actionarilor emitentului ci doar de catre ASF, atunci cand exista indicii temeinice privind incalcarea prevederilor Legii 297/2004 ("Legea Pietei de Capital") iar astfel de indicii nu au fost identificate de catre ASF. Asadar, ipoteza ca decizia actionarilor produce efecte in sensul suspendarii automate a ofertei de actiuni nu e sustinuta de raspunsul ASF.

Din perspectiva operatiunii de majorare a capitalului aflata acum in desfasurare, KPMG arata ca primele doua etape ale procedurii de majorare a capitalului social al companiei, etape adresate actionarilor Astra Asigurari, s-au incheiat cu o subscriere de 134.617 lei din tolalul de 424.915.340 lei, adica o contributie a actionarilor Astra de 0,03% din valoarea actiunilor oferite. Etapa aflata in desfasurare pana in data de 19 august 2015 este adresata investitorilor calificati si are in vedere subscrierea actiunilor ce nu au fost subscrise de catre actionarii Astra Asigurari si anume 99,97% din capitalul necesar companiei pentru a continua planul de redresare.

In organizarea procedurii de majorarea a capitalului Astra Asigurari, KPMG spune ca a avut "vizibilitate asupra interactiunilor societatii si actionarilor acesteia cu diferite parti ce si-au aratat interesul de investitie. Termenul de inchidere a operatiunii de majorare a capitalului pe 19 august 2015 e de natura sa clarifice in viitorul apropiat finalizarea cu success sau nu a acestor interactiuni intre Astra, actionari si diferitele parti ce si-au aratat interesul de investitie".

Planul de redresare al Astra include mai multe elemente, dar dintre acestea majorarea capitalului societatii este probabil cel mai important, arata KPMG: "Din analizele efectuate in dezvoltarea planului de redresare, nu am identificat variante rezonabile de plan ce ar putea conduce la redresarea Astra fara majorarea capitalului social. In acest sens, nici nu credem ca un plan B poate fi conceput fara elementul de majorare a capitalului. Ca atare, in eventualitatea in care majorarea capitalului nu se va incheia cu succes, posibilitatea generala de redresare a Astra trebuie reanalizata impreuna cu ASF in baza legislatiei aplicabile", conchide KPMG.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri