UniCredit a emis primul Angajament Bancar de Plata (Bank Payment Obligation – BPO) realizat vreodata pe piata din Romania si in Europa Centrala si de Est, pentru decontarea unei operatiuni comerciale intre Adiss SE, una dintre principalele companii locale din domeniul tratarii apelor uzate orasenesti si industriale, si furnizorul sau, compania germana Huber SE, unul dintre cei mai importanti producatori de instalatii industriale pentru tratarea apei, a apelor uzate si a namolurilor.

"Acest Angajament Bancar de Plata este primul incheiat vreodata de catre o banca din grupul UniCredit in Europa Centrala si de Est (CEE). Este un reper important pentru UniCredit, in conditiile in care suntem interesati sa extindem disponibilitatea decontarilor de comert sigure si eficiente peste tot in regiunea central si est europeana si dincolo de aceasta", a declarat Enrico Minniti, Head of Central & Eastern Europe Corporate & Investment Banking (CEE CIB) in cadrul UniCredit.

UniCredit este si prima banca pregatita sa ofere BPO in Bulgaria.

Aceasta este cea mai recenta dintr-o serie de tranzactii BPO de referinta in ultimii ani. In octombrie 2014, UniCredit a fost prima banca ce a finalizat prima tranzactie BPO realizata vreodata in Germania, intre o companie germana si una japoneza. Tranzactia a permis RVT Ruhr-und Verfahrenstechnik sa isi sporeasca volumul de vanzari prin vanzarea de creante asigurate catre UniCredit si furnizarea unor conditii de plata mai atractive pentru Mitsui & Co Plant Systems.

Mai recent, in februarie 2015, UniCredit a finalizat cu succes prima tranzactie BPO desfasurata vreodata in Italia, intre SPIG S.p.A., o companie lider in domeniul producerii de sisteme de racire industriale si unul dintre furnizorii sai din Germania.

Ce este Angajamentul Bancar de Plata (BPO - Bank Payment Obligation)?

Angajamentul Bancar de Plata, intrat in vocabularul de specialitate cu abrevierea "BPO" (Bank Payment Obligation), este un angajament irevocabil si autonom asumat de catre o banca, in general banca principala a unui importator, de a plati la cerere sau la maturitate o anumita suma de bani catre banca exportatorului, dupa compararea electronica a anumitor date preagreate de catre parti.

Documentatia legata de operatiune (facturi, documente de transport, certificate etc.) se schimba in mod separat de catre cele doua parti comerciale, delegand catre banci managementul automat si direct al fluxului de date electronic prin intermediul aplicatiei Trade Service Utility (TSU) dezvoltata de SWIFT (principala retea de comunicari financiare).

Avand ca premisa existenta unei relatii de incredere intre cumparator si vanzator, Angajamentul Bancar de Plata se plaseaza intre acreditivul documentar si transferul bancar (ordin de plata simplu), imbinand o parte dintre avantajele fiecaruia dintre acestea: reducerea riscului de neplata, simplitatea si viteza executiei, de exemplu. De asemenea, compania exportatoare isi poate extinde expunerea pentru cumparatorii care emit Angajamente Bancare de Plata si obtine acces mai usor la finantare optand pentru vanzarea creantelor; compania importatoare poate, pe de alta parte, negocia termene de plata mai extinse, optimizandu-si, astfel, fluxurile de numerar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri