Leul ajunge la cel mai bun nivel din ultimele opt luni

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni un curs de referinta de 4,4555 lei/euro, in scadere cu 2 bani fata de valoarea din sedinta precedenta si nivel minim din 27 noiembrie 2015, in contextul in care leul este sustinut de intrari de fonduri straine, investitorii fiind atrasi de plasamente in titluri de stat romanesti, scrie News.ro.

Vineri, BNR a afisat un curs de referinta de 4,4654 lei/euro. Cursul a coborat sub pragul de 4,46 lei inca de dimineata si s-a mentinut in scadere pana la ora 13, cand BNR a afisat cursul de referinta.

"Desi ar putea fi loc pentru o corectie a leului pe termen scurt, mentinerea interesului de cumparare al investitorilor straini pentru obligatiunile in lei sprijina moneda romaneasca", arata un raport al ING, publicat luni.

Analistii spun ca plasamentele mari din strainatate in titlurile de stat in lei vin pe fondul unei tendinte generale favorabile pietelor emergente, intarind leul in fata monedei unice europene.

In plus, aceste plasamente ar putea continua, in conditiile in care ponderea investitorilor straini in totalul datoriei este mai mica in Romania comparativ cu alte state cu statut similar. Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat cu peste 3 bani in raport cu leul, la 3,9879 lei, de la 4,0203 lei in sedinta anterioara. Pentru dolarul american, cursul de luni este cel mai mic din 9 iunie.

Citeste si:
XTB: Cursul Euro/RON ar putea să depășească pragul 4,94
XTB: Cursul Euro/RON ar putea...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar inporturile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana.

Cursul francului elvetian a crescut nesemnificativ, la 4,1196 lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri