Pe baza datelor din raportul Milliman, reprezentantii Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), una dintre cele mai importante asociatii ale transportatorilor, au calculat ca, la o dauna medie de 11.038 lei pentru un camion cu masa de peste 16 tone si o frecventa de 18,22%, prima medie tehnica este de 2.011 lei, conform News.ro.

De asemenea, valoarea primei, tinand cont de toate costurile care se includ in mod normal, ar trebui sa fie de 4.908 lei, in timp ce firmele de asigurari practica un tarif mediu pentru aceasta categorie de circa 20.000 de lei, adica de patru ori mai mare decat valoarea normala, sustin transportatorii.

Asociatiile cer interventia executivului

Asociatiile cer din nou interventia executivului pe piata, pentru blocarea sau scaderea preturilor.

“Cerem public primului ministru sa se implice cu adevarat in aceasta problema si sa uzeze de legea 21/1996, art.4 alin 2 si 3, care spune ca „ pentru sectoare economice si in imprejurari exceptionale precum dezechilibru major intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei, Guvernul poate dispune masuri cu caracter temporar pentru combaterea cresterii excesive a preturilor sau chiar blocarea acestora”, se arata in comunicatul CUTAR.

Anterior, patronatele din transporturi au anuntat ca vor sa declanseze un protest la nivel national in jurul datei de 15 septembrie, daca nu vor ajunge la o intelegere cu Guvernul in ceea ce priveste scaderea sau macar inghetarea tarifelor RCA. Piata RCA este in prezent zguduita de falimente si de alte probleme inregistrate de principalii jucatori de pe piata. Companiile Astra si Carpatica Asig au intrat in faliment, iar City Insurance si Eurooins se afla in diverse proceduri speciale impuse de catre ASF.

In urma intrarii in procedura de faliment a Carpatica Asig, masura anuntata saptamana trecuta de catre ASF, pe piata RCA raman doar opt jucatori: Euroins, City Insurance, Allianz-Tiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig - Vienna Insurance Group, Groupama si Uniqa.

Sursa foto: Taina Sohlman / Shutterstock