10 Octombrie 2006

Oficialii BMFS spun ca piata din Sibiu e o afacere comparabila cu BVB

Afacerile Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS) sunt apropiate ca nivel de tranzactiile Bursei de Valori din Bucuresti (BVB), profiturile celor doua piete sunt comparabile si de aceea Sibiul nu vrea sa fie preluat "pe degeaba", a declarat Teodor Ancuta, presedintele BMFMS
"Sibiul nu a dorit, nu doreste si nici nu va dori sa fie preluat pe degeaba de Bursa de Valori Bucuresti, in conditiile in care volumele de transfer si valoarea tranzactiilor sunt aproape identice in ultima perioada", a declarat Ancuta, citata de NewsIn. "Profitul pe care il vor obtine BMFMS si Casa Romana de Compensatie in 2006, va fi de aproape 1,5 milioane euro, ceea ce reprezinta peste 60% din profitul estimat al Bursei de Valori Bucuresti pentru acest an, de circa 2 milioane euro, in conditiile in care activele sunt evaluate la 1 milion euro pentru Bursa din Sibiu si, respectiv, la 15 milioane euro pentru BVB", a declarat, pentru News In, Teodor Ancuta.

BMFMS isi asuma si recunoaste “vina” de a nu dori ca acesta fuziune sa se realizeze doar in favoarea uneia dintre parti, in speta a BVB, parte careia i-ar fi convenit o paritate de 1-20 chiar 1-30 in ceea ce priveste distribuirea actiunilor", a spus Ancuta, la postul de televiziune The Money Channel. El considera ca in momentul de fata se incearca pasarea responsabilitatii esecului fuziunii doar in curtea BMFMS.

In opinia presedintelui BMFMS, privatizarea Bursei de Valori Bucuresti le-a oferit celor 68 actionari o "mare improprietarire", adica averi consistente de peste 1,2 milioane de euro fiecare, suma pe care nu o pot primi si de la Sibiu. "Prin vanzarea actiunilor detinute la BVB si depunerea sumei primite in banca, ei ar primi lunar o dobanda de circa 10.000 euro care le-a asigura un trai linistit", sustine Teodor Ancuta.

Mai mult, presedintele BMFMS considera ca fuziunea dintre cele doua burse a fost dorita de actionarii BVB doar pentru crearea unui monopol si pentru a exclude bursa sibiana de pe piata. "O data cu instituirea monopolului, cumparatorul pietei de capital ar fi preluat-o doar de la Bucuresti", considera Ancuta. Acesta sustine ca fuziunea nu a fost dorita mai de mult de BVB, care s-a pregatit in ultimul an pentru lansarea instrumentelor derivate pe o platforma proprie, deja finalizata, la Bucuresti.

Presedintele BMFMS sustine ca au existat semnale privind intentiile de distrugere a bursei sibiene din momentul in care BVB a impus Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare sa ceara majorarea capitalului social al BMFMS la 5 miliaone euro pana la sfarsitul anului 2006. Practic, BMFMS era in imposibilitatea realizarii acestei majorari de capital si ar fi fost constransa spre fuziune.

"Daca CNMV a aprobat acelasi capital social, dar esalonat, imediat au aparut acuzatii conform carora BMFMS este favorizata de CNVM", sustine Ancuta. "In schimb BVB a fost tolerata de CNVM pe parcursul a opt luni pentru autorizarea ca societate pe actiuni, desi ar fi trebuit sa fie suspendata pentru ca nu a indeplinit conditiile Legii 297 pana la data de 31.01.2006", a precizat presedintele BMFMS.

Totusi, respingerea fuziunii “nu inseamna un razboi cu cutite pe masa” intre BMFMS si BVB, sustine presedintele BMFS, care nu exclude nici colaborarile directe dintre cele doua burse. "La un total de 12.000 conturi, cat exista la BVB, si 4.000, cat exista la Sibiu, si la o medie de 10-15 milioane de euro a tranzactiilor de pe fiecare bursa nu putem sa spunem ca in Romania este o piata puternica. S ibiul nu se teme de concurenta", a mai spus presedintele BMFMS.

Bursa din Sibiu va demara proiectele de treanzactionare a actiunilor si a indicilor, pentru acestia din urma fiind deja depusa documentatia la CNVM. De asemenea, BMFMS va oferi investitorilor o piata spot unde sa fie tranzactionate actiunile cel tarziu la 1 ianuarie 2007, potrivit presedintelui Bursei sibiene. "In urma deciziei BVB, vom dezvolta Asociatia Nationala a Operatorilor la Termen (ANOTR) infiintata la Sibiu inca din 1998 care va deveni la fel de puternica si importanta ca si Asociatia Brokerilor BVB", a mai spus Ancuta.



Citeste si