Tarfiele RCA vor fi inghetate: Guvernul a fost de acord cu modificarea proiectului de Ordonanta de Urgenta

Tarifele RCA ar urma sa fie inghetate de catre Guvern. Presedintele Confederatiei Opreatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania a declarat ca Guvernul ar fi fost de acord cu modificarea proiectului de Ordonanta de Urgenta publicat recent de Ministerul Finantelor, acceptand sa inghete tarifele asiguratorilor auto obligatorii (RCA) timp de sase luni. Cu prilejul acestei modificari, acesta a mai adaugat ca transportatorii vor renunta la protestul din 15 septembrie.

Modificare tarifelor RCA a fost solicitata de sase asociatii ale transportatorilor, Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI), Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002), Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) si Asociatia Operatorilor de Transport Rutier Apulum.

Renuntarea la protest a fost sugerata de marti, cand transportatorii au anuntat ca sunt gata sa "amane" protestul daca Guvernul este de acord cu inghetarea tarifelor RCA. Reprezentanti a sase asociatii ale transportatorilor au avut miercuri dimineata, la sediul Guvernului, o intalnire cu cei doi vicepremieri, Vasile Dancu si Costin Borc, cu presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, si cu ministrul Finantelor, Anca Dragu, conform News.ro.

”Reprezentantii Guvernului au fost de acord cu inghetarea tarifelor RCA pe o perioada de sase luni. Nu pot sa va dau un pret, dar probabil vor fi aduse la nivelul inregistrat in primul trimestru al anului trecut. Protestul se amana pe o perioada mai lunga”, a spus Stefanescu, pentru News.ro.

Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), a declarat, la Digi 24, ca perioada de sase luni, de inghetare a preturilor, poate fi prelungita fara probleme.

Transportatorii asteapta si adoptarea de catre Parlament, in aceasta luna, a legii care reglementeaza asigurarile RCA, in forma negociata la discutiile care au avut loc cu reprezentantii comisiei de buget-finante a Senatului. Legea va impune si crearea unei entitati independente de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), care se va ocupa cu calcularea trimestriala a tarifelor RCA, pe baza unor criterii clare si transparente.

”Criteriile de risc nu vor mai ramane la discretia asiguratorilor, ca si pana acum, ci vor deveni clare pentru toate lumea. Asiguratorii sa-si ia gandul ca vor mai putea, vreodata, sa stabileasca tarifele cum vor ei”, a afirmat Hagiu.

Protestul de joi a fost programat in peste 20 de orase din tara, iar in Bucuresti organizatorii anuntau ca vor aduce 5.000 de autovehicule.
Potrivti sefului COTAR, deja se observa o scadere a unor tarife RCA, in cazul taximetrelor nou inmatriculate, chiar si de peste 50%.
Transportatorii cer si demisia presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, considerat responsabil de cresterea semnificativa a tarifelor RCA in ultimul an.

Sursa foto: Jaroslav Pachy sr / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri