Se face o mediatizare excesiva cu privire la situatia actuala a sistemului public de pensii si se spune obsesiv ca acesta se afla in colaps. Nu mi se pare o abordare corecta fata de tineri. Este de fapt o descurajare, o acceptare a unor salarii la gri sau poate la negru, apreciaza Ileana Ciutan, presedinte al Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP).

"Este o neincredere totala in cele doua sisteme de pensii, public si privat. Nimeni nu se asteapta astfel sa aiba la batranete o rata de inlocuire a veniturilor din activitate si atunci nimeni nu acorda atentia cuvenita venitului pe care il are zi de zi. De ce trebuie sa descurajam tinerii? De ce nu trebuie sa le oferim incredere intr-o batranete linistita? De ce incercam sa facem realitatea mai cruda decat este?", a spus Ileana Ciutan (foto), la o conferinta pe tema sistemului de pensii din Romania.

In opinia sa, "sub presiunea datelor demografice si statistice a functionarii sistemului public de pensii in acest moment", decidentii politici si nu numai, "trebuie sa ofere tinerilor sansa de a isi construi un viitor din timp, de a fi bine informati si de a putea inca din prima zi in care se angajeaza sa isi construiasca o idee despre ce va insemna pentru ei pensia, despre ce trebuie sa accepte atunci cand se angajeaza ca si venit, sa stie ca venitul din fiecare zi va contribui intr-o zi la nivelul lui de trai, la rata de inlocuire, la dependenta acestora dupa data in care vor pasi in pragul maturitatii si al pensionarii".

Presedintele CNPP a adaugat ca, precum in Romania, in toate tarile, in sistemul public de pensii, exista o garantare, de catre stat. "Si la noi se poate observa ca desi suntem intr-un deficit major si avem practic o cheltuiala mult mai mare decat ceea ce se colecteaza, pensiile sunt asigurate din bugetul de stat si veniturile sistemului de pensii sunt constituite din contributii si contributie de la bugetul de stat. Si bugetul de stat suplineste ceea ce nu se poate colecta sau ceea ce nu vine real in partea de contributivitate".

In final, Ileana Ciutan admite ca "este intr-adevar o problema foarte mare, pentru ca acest lucru conduce la un nivel al pensiilor destul de scazut". Ea subliniaza ca "pensia din sistemul public este o pensie de subzistenta".

"Vorbim de o pensie medie pe sistem de 883 de lei. Pe partea de pensie din sistemul de stat media e mai mare, de 937 de lei, dar media pe total sistem este influentat de faptul ca in sistemul public au fost preluati agricultorii. Dar, acestia sunt platiti exclusiv din bugetul de stat. Oricum numarul pensionarilor este in scadere, iar acest lucru se datoreaza si faptului ca cei din sistemul agricol din cauza varstei inaintate ies din sistem", a msi spus Ileana Ciutan.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri