Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de supraveghere Financiara, a declarat ca este imposibil sa isi mai dea demisia, din moment ce a demarat o procedura parlamentara pentru demiterea sa, dar este constient de faptul ca mandatul sau la conducerea institutiei se apropie de sfarsit.

"Am zis ca nu-mi dau demisia, iar acum cred ca ar fi si imposibil sa-mi dau demisia, din moment ce exista o procedura parlamentara. Astept ca aceasta procedura sa isi produca efectul. De fapt, nu cred ca mai e nicio diferenta", a spus Negritoiu, intr-o declaratie in fata jurnalistilor.

Seful ASF a mentionat ca institutii precum ASF sau Banca Nationala a Romaniei (BNR) trebuie sa asi pastreze independenta in fata politicienilor, asa cum prevede si legea, conform News.ro.

"Autoritatile de supraveghere financiara sunt organizate ca sa limiteze interferenta politicului in actiunile de zi cu zi. Sunt in aceasta situatie banca centrala, care are si supravegherea sectorului bancar, si Autoritatea de Supraveghere Financiara, pentru sectoarele nebancare", a afirmat Negritoiu.

Declaratiile sefului ASF vin dupa ce patru comisii din Senat si Camera Deputatilor, reunite intr-o sedinta comuna luni, au votat aproape in unanimitate revocarea din functie a presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, iar presedintele Comisiei Economice a Camerei Deputatilor, deputatul PSD Mihai Tudose, a anuntat demararea efectiva a procedurii de demitere.

Propunerea urmeaza sa fie votata intr-o sedinta comuna in plen, cel mai probabil saptamana viitoare, potrivit lui Tudose. Parlamentarii au votat luni in absenta lui Misu Negritoiu, care a refuzat invitatia si a trimis o scrisoare in care arata ca revocarea unui membru al consiliului de conducere al ASF nu este legal posibila, cat timp acesta indeplineste conditiile care au stat la baza numirii sale.

Marti, seful ASF a prezentat jurnalistilor motivele absentei la sedinta de luni a comisiilor parlamentare reunite, sustinand ca au fost mai multe vicii de forma. Totusi, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara s-a aratat resemnat, in fata jurnalistilor, ca va fi obligat sa paraseasca functia in curand.

Misu Negritoiu: Este mult pentru o singura persoana sa reziste in aceste conditii

"Probabil este mult pentru o singura persoana sa reziste in aceste conditii, cu aceste provocari, mai mult de doi ani si jumatate, si inteleg ca mandatul meu se apropie de sfarsit. Dar plec cu implinirea ca am facut ceea ce am promis in fata comisiilor parlamentare si ceea ce ar fi trebuit sa fac", a mai spus Negritoiu, care considera ca activitatea sa la ASF va avea efecte pozitive pe termen mediu si lung.

Luni a avut loc sedinta comuna la care au participat patru comisii: comisia pentru politica economica, reforma si privatizare si comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, plus comisia economica, industrii si servicii si comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat.

Cele patru comisii au votat luni aproape in unanimitate, cu o abtinere si o persoana prezenta care nu a votat, revocarea lui Negritoiu, iar acesta ar putea sa nu primeasca cele opt salarii compensatorii prevazute in contractul colectiv de munca, potrivit lui Tudose.

”Am demarat efectiv procedura de demitere. Salariile compensatorii sunt platite in cazul in care Negritoiu ar fi demis din cauze neimputabile, ori noi tocmai asta vrem sa demonstram”, a spus Tudose.

Deputatul PNL Andreea Paul a sustinut luni, in cadrul sedintei, ca presedintele ASF are un salariu de 13.000 de euro, iar articolul 55 din contractul colectiv de munca din cadrul institutiei prevede acordarea a opt salarii compensatorii in cazul demiterii acestuia.

”Negritoiu primeste opt salarii compensatorii, adica 104.000 euro, daca este demis. Acesta este motivul pentru care nu vrea sa-si dea demisia”, a spus Paul.

Parlamentarii i-au reprosat lui Negritoiu, saptamana trecuta, slaba performanta obtinuta in functia de presedinte ASF, in contextul in care jucatorii din piata asigurarilor auto obligatorii RCA se confrunta cu falimente si situatii financiare instabile. Presedintele ASF s-a aparat de acuzatiile privind Ordonanta de Urgenta care stabileste tarife maximale la RCA, sustinand ca primele RCA maxime pe care le-a propus autoritatea sunt cu mult sub cele din tarile vecine.

Misu Negritoiu a ajuns presedinte al ASF la 1 aprilie 2014, cu sprijinul PSD, care a votat masiv in parlament numirea sa. Negritoiu a venit la conducerea ASF in locul lui Dan Radu Rusanu, care si-a dat demisia de la sefia autoritatii din arestul politiei, in martie 2014, in conditiile in care era arestat pentru 30 de zile in dosarul Carpatica - ASF.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri