Indicatorul Robor la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la cele mai multe credite in lei, a urcat luni de la 0,74% pana la 0,80% pe an, nivel maxim din 9 august, dupa ce in ultima perioada a urcat treptat, arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Robor la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanxile la creditele variabile in lei, conform News.ro.

Robor la 3 luni a fost cotat luni la 0,80% pe an, de la nivelul de 0,74% inregistrat vineri. Totodata, Robor la 6 luni a crescut la 0,99% pe an, de la 0,95%. Cresterea dobanzilor poate fi pusa in legatura cu majorarea randamentelor la titlurile de stat, pe fondul unor iesiri de plasamente ale investitorilor straini in titluri de stat romanesti.

Totusi, analistii se asteapta la calmarea dobanzilor in perioada urmatoare. "Perspectiva favorabila a lichiditatii ar putea sprijini scaderea usoara a ratelor in perioada urmatoare", arata analistii ING, intr-un raport publicat luni.

Dobanzile interbancare au scazut puternic in ultimul an, iar Robor la 3 luni a inregistrat in septembrie si in octombrie un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Insa dobanzile au reintrat pe o traiectorie ascendenta de la fnalul lunii octombrie, chiar daca cresterea a fost temperata pana in aceasta saptamana.

Cresterea dobanzilor in piata bancilor este pusa de catre analisti pe seama apropierii finalului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii de catre bancile comerciale, cand cererea de lei este in scadere.

Daca nivelul Robor nu mai scade pana la finalul lunii, cand bancile actualizeaza valoarea indicelui in componenta dobanzii la credite, romanii cu credite in lei vor plati mai mult pentru ratele lunar.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri