Agentia Nationala de Administare Fiscala (ANAF) redefineste criteriile de includere a contribuabililor in categoriile mari si mijlocii, in categoria marilor contribuabili urmand sa fie incluse si societatile afiliate in mod direct la un mare contribuabil, precum si firmele nou-infiintate care, la data intemeierii, se angajeaza sa realizeze, in maximum trei ani consecutivi, investitii de minimum 10 milioane de euro, se arata intr-un comunicat transmis marti de Fisc.

De asemenea, criteriul grupului fiscal unic va permite incadrarea in randul contribuabililor mari si mijlocii a membrilor unui grup fiscal unic atunci cand sunt indeplinite criteriile de selectie de reprezentantul fiscal sau oricare dintre membrii care apartin grupului, conform News.ro.

“Criteriul de baza a fost reanalizat, astfel incat reprezinta rezultatul agregarii a trei indicatori relevanti ponderati ai activitatii contribuabililor: cifra de afaceri - 50%, volumul obligatiilor fiscale declarate - 30% si volumul cheltuielilor cu personalul - 20%”, se arata in comunicat. Din randul contribuabililor mari si mijlocii vor fi exclusi, dupa trei ani la rand in care nu au indeplinit criteriul de baza, cei aflati in procedura falimentului sau in inactivitate temporara, precum si cei declarati inactivi.

Reprezentantii ANAF au mai precizat ca s-a mentinut criteriul reprezentarii fiscale, care permite includerea contribuabililor nerezidenti in randul contribuabililor mari si mijlocii, daca sunt reprezentati sau reprezentati fiscal de un mare contribuabil sau de un contribuabil mijlociu.

“Utilizarea unor criterii realiste de selectie a contribuabililor va permite atat realizarea unor esantioane corecte din punct de vedere al importantei fiscale, cat si interpretarea unitara a informatiilor privind eficienta administrarii acestor doua categorii de contribuabili. Aceste criterii vor intari parteneriatul cu acestia, cresterea eficientei administrarii fiscale si imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare”, se mai arata in comunicat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri