Agentia Nationala de Administare Fiscala (ANAF) redefineste criteriile de includere a contribuabililor in categoriile mari si mijlocii, in categoria marilor contribuabili urmand sa fie incluse si societatile afiliate in mod direct la un mare contribuabil, precum si firmele nou-infiintate care, la data intemeierii, se angajeaza sa realizeze, in maximum trei ani consecutivi, investitii de minimum 10 milioane de euro, se arata intr-un comunicat transmis marti de Fisc.

De asemenea, criteriul grupului fiscal unic va permite incadrarea in randul contribuabililor mari si mijlocii a membrilor unui grup fiscal unic atunci cand sunt indeplinite criteriile de selectie de reprezentantul fiscal sau oricare dintre membrii care apartin grupului, conform News.ro.

“Criteriul de baza a fost reanalizat, astfel incat reprezinta rezultatul agregarii a trei indicatori relevanti ponderati ai activitatii contribuabililor: cifra de afaceri - 50%, volumul obligatiilor fiscale declarate - 30% si volumul cheltuielilor cu personalul - 20%”, se arata in comunicat. Din randul contribuabililor mari si mijlocii vor fi exclusi, dupa trei ani la rand in care nu au indeplinit criteriul de baza, cei aflati in procedura falimentului sau in inactivitate temporara, precum si cei declarati inactivi.

Reprezentantii ANAF au mai precizat ca s-a mentinut criteriul reprezentarii fiscale, care permite includerea contribuabililor nerezidenti in randul contribuabililor mari si mijlocii, daca sunt reprezentati sau reprezentati fiscal de un mare contribuabil sau de un contribuabil mijlociu.

“Utilizarea unor criterii realiste de selectie a contribuabililor va permite atat realizarea unor esantioane corecte din punct de vedere al importantei fiscale, cat si interpretarea unitara a informatiilor privind eficienta administrarii acestor doua categorii de contribuabili. Aceste criterii vor intari parteneriatul cu acestia, cresterea eficientei administrarii fiscale si imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare”, se mai arata in comunicat.

Citeste si:
Reportaj la fabrica Letea: ruina unui simbol al epocii de aur
REPORTAJ Povestea decaderii...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ce masuri fiscale vrea USR pentru readucerea in tara a 'capsunarilor'