15 Decembrie 2016

Catalin Parvu: Piraeus Bank a inchis sucursale din judete precum Mehedinti si Covasna. Banca va trece la modele noi de sucursale



Piraeus Bank a iesit din mai multe judete cu potential redus pentru banca, in cadrul unui proces de restructurare in urma caruia a inchis in jur de 15% din sucursale. Procesul de reorganizare ar urma sa continue anul urmator cu trecerea la modele noi de sucursale, cu functionalitati diferite, parte a unui proces de eficientizare, a declarat directorul general al Piraeus Bank Romania, Catalin Parvu.

Banca s-a concentrat pe "rationalizarea" costurilor, dupa ce anul trecut a redus stocul de credite, cu efect direct si vizibil in venituri.

"Am redus cu 19 numarul de sucursale (la 101, n.r.). Strategic am iesit din zone unde cu toate ca aveam o cota de piata foarte mare … erau judete din care am iesit avand cota de piata de 6%, dar judetul era foarte sarac, nu reprezenta nimic, nicio perspectiva de a aduce acea unitate pe profit. Am iesit din Caras, din Mehedinti, din Giurgiu, din Botosani, din Covasna, din Miercurea Ciuc. Daca nu pierdeam bani, nu ieseam. (…) De asemenea, in anumite orase am mai optimizat si acolo numarul de sucursale", a declarat Catalin Parvu in cadrul unei intalniri cu presa.

Piraeus Bank a evitat restructurarea retelei in contextul in care banca mama din Grecia a discutat cu fondul american JC Flowers vanzarea operatiunilor din Romania. Fondul de investitii a fost interesat de o preluare la pachet a Piraeus Bank Romania si a Bancii Carpatica, insa nu a fost incheiata o tranzactie.

“Asta a fost o chestie strategica, pana acum am vrut sa tinem si nu am umblat anul trecut la structura retelei, pentru ca potentialul invesitor a zis nu umblam. Cand au zis ca nu mai este (discutia cu investitori, n.r.) am avut planul pregatit”, a spus Catalin Parvu.

Tot pentru a creste eficienta, Piraeus Bank a demarat anul acesta un proiect de revizuire si de rearanjare a retelei ca structura, ca functionalitate si din perspectiva interna.

Este un proiect pe care il derulam cu EY, inca nu este gata, si de acolo vor rezulta modele noi de sucursale, cu functionalitati diferite, unele mai reduse ca functionalitate, altele mai extinse si asa mai departe. Tocmai pentru a deveni mult mai eficienti. Inca nu este gata proiectul, iar pe urma este implementarea. In 2017 cred ca vom avea reteaua in noua structura pe care o propunem”, a adugat el.

Pentru moment, banca ramane cu reteaua la 101 unitati, insa in functie de propunerile EY ar putea deschide noi unitati sau ar putea reloca unele existente.

“Avem in prezent 101 unitati. Deocamdata (aici ramanem, n.r.). Vom vedea si ce ne spun consultantii, daca sa mai deschidem … Si facem si relocari de sucursale. Oricum, vom vedea si ce ne spun consultantii”, potrivit directorului general al Piraeus Bank.

In ce priveste eficientizarea, Piraeus Bank actioneaza in privinta retelei, dar si prin proiecte de digitalizare.

“Exista cateva proiecte care merg, unele s-au si implementat si ma refer la anumite functionalitati care pot fi automatizate pentru a reduce timpul de procesare. Ma refer la analize de credite, avem si constituirile de popriri pe care va trebui sa le automatizam pana va fi gata protocolul cu ANAF (pentru popriri elecronice, n.r.). Este un aspect esential, pentru ca daca nu vom investi in digitalizare nu avem cum sa facem fata. So o spunem noi, o banca medie, care incearca sa devina mai eficienta si ne tot uitam la costuri. Sunt unele costuri greu de redus, pe care nu poti sa le atingi. (Ex: managementul riscului, raportari) Asta este o zona pe care nu pot sa o ating si atunci trebuie sa ma uit la servicii. Din servicii sa reduc si costurile si sa pot sa atrag si clientela. Exista o clientela foarte dispusa la automatizare si nu cere neaparat interactiune umana”, a declarat el.

Banca a avut in acest an peste 1 milion de euro pentru digitalizare, insa a investit doar “putin” din aceasta suma.

“Anul asta am investit destul de putin (in digitalizare, n.r.) dar bugetul este de … sa zicem un milion si de euro. Nu vorbim de platforme foarte mari, vorbim de chestii tinute sub control si care sa aiba efect”, a spus directorul Piraeus Bank Romania.



Citeste si