Ucraina a declarat luni insolventa celei mai mari banci din tara, PrivatBank, care va fi nationalizata ca singura solutie pentru protejarea banilor a 20 de milioane de clienti ucraineni si a sistemului financiar al tarii, relateaza Reuters.

Banca centrala a anuntat intr-un comunicat ca PrivatBank nu a respectat un program de recapitalizare si 97% dintre imprumuturile corporative au fost acordate unor companii care au legaturi cu actionarii institutiei financiare. La 2 decembrie, PrivatBank avea un deficit de capital de 148 de miliarde de grivne (5,65 de miliarde de dolari), conform News.ro.

”Suntem siguri ca trecerea bancii in proprietatea statului este singura solutie pentru a salva banii clientilor si sistemul financiar”, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Ucraina este pregatita sa sustina cu lichiditati PrivatBank, daca va fi necesar, potrivit bancii centrale, care nu considera ca nationalizarea va avea un impact semnificativ asupra pietei valutare sau nivelul inflatiei.

Fostii actionari ai PrivatBank au acceptat restructurarea imprumuturilor acordate persoanelor care aveau legaturi cu banca, pana in iulie 2017, a anuntat banca centrala. Ministerul de Finante a precizat ca PrivatBank va fi vanduta dupa ce va fi redresata.

Potrivit reformelor sustinute de Occident, Ucraina trebuie sa inchida bancile care nu indeplinesc criteriile referitoare la nivelul capitalului, dar PrivatBank este considerata prea mare pentru a fi declarata falimentara. Nationalizarea a fost anuntata cu cateva zile inainte ca Parlamentul sa voteze bugetul anului viitor, care trebuie sa respecte un nivel al deficitului bugetar de 3% din PIB.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri