Vanzarile globale de obligatiuni au atins in 2016 un nivel record de peste 6.600 de miliarde de dolari, doborand un maxim din 2006 datorita companiilor care au dorit sa profite de costurile scazute de imprumut, puse acum in pericol de promisiunile presedintelui american Donald Trump de crestere a investitiilor, relateaza Financial Times.

Peste jumatate din emisiunile de obligatiuni de 6.620 de miliarde de dolari au fost facute de companii, ceea ce scoate in evidenta efectul politicilor dobanzilor negative adoptate de Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Japoniei, precum si politica monetara precauta a Rezervei Federale (Fed),de incurajare a finantarii companiilor, potrivit datelor companiei de cercetare Dealogic, conform News.ro.

Vanzarile de obligatiuni corporative au urcat cu 8% in acest an, la 3.600 de miliarde de dolari, dintre care emisiuni de peste 10 miliarde de dolari au fost pentru finantarea unor fuziuni si achizitii mari. Restul au inclus obligatiuni suverane vandute prin intermediul bancilor, agentii americane si internationale, obligatiuni garantate prin ipoteci si obligatiuni acoperite. Datele exclud obligatiunile guvernamentale vandute prin licitatiile regulate.

Randamentele obligatiunilor guvernului american au atins minime record in luna iulie, dar perspectiva ca presedintele ales Donald Trump sa reduca taxele si sa ia alte masuri fiscale de stimulare a accelerat politica Fed de majorare a dobanzilor, de care unii investitori se tem ca va scumpi creditele in 2017. Dupa ce a atins in iulie un minim record de 1,32%, randamentul titlurilor Trezoreriei SUA pe termen de 10 ani, considerate de referinta, a urcat cu peste un punct procentual, la 2,57%.

”Costul scazut al finantarii, cu minime record ale dobanzilor, a facut tentanta indatorarea. Asta se intampla in fiecare ciclu economic, dar cel actual este special pentru ca adauga stimulentul de a emite obligatiuni la dobanzi minime. Planteaza semintele unei viitoare crize”, a spus Scott Mather, director de investitii la Pimco. Opt din 10 vanzari de obligatiuni subscrise de banci au fost pentr companii, intre care cele ale AB InBev, Dell si Microsoft.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri