Cererea pentru obligatiunile SUA este la cote record, cu dobanzi la minime istorice, privand de credit economia reala, in contextul unui dolar tot mai atractiv in raport cu euro si al castigurilor mai bune oferite de titlurile de Trezorerie fata de imprumuturile catre sectorul privat sau actiuni.
In timp ce reducerea deficitului bugetar este problema cheie in plan economic in dezbaterile de campanie electorala pentru alegerile din SUA din aceasta toamna, guvernul de la Washington gaseste cu lejeritate bani pe piete, datorita perceptiei de stabilitate a sistemului financiar, economiei dezvoltate si solide, atractivitatii dolarului in raport cu alte moned, in special cu euro, si randamentelor bune oferite de titlurile de Trezorerie fata de imprumuturile catre companii sau de creditele ipotecare luate de populatie, fata de actiuni si marfuri, reiese dintr-o analiza Bloomberg, noteaza Mediafax.

Investitorii au suprasubscris in total de 3,16 ori emisiunile de titluri si obligatiuni efectuate in acest an de Departamentul Trezoreriei, prin care guvernul SUA a atras 1.075 miliarde de dolari. Cota suprasubscrierilor depaseste recordul anterior, de 3,04 ori, stabilit in 2011, in timp ce randamentele obligatiunilor sunt la minime istorice.

Datoria publica a Statelor Unite a crescut la 10.500 miliarde de dolari, de la 5.750 miliarde dolari in 2009, din cauza urmarilor celei mai grave crize financiare din ultimele opt decenii.

"Perceptia de stabilitate a sistemului financiar american, unde gasim o Rezerva Federala activa si agresiva, si o economie mare, de peste 15.000 miliarde de dolari, garanteaza ca Statele Unite vor fi considerate, in continuare, o zona lichida si solida in care sa investesti. Dobanzile vor ramane la niveluri scazute pentru mult timp", comenteaza pentru Bloomberg un analist al fondului de investitii Blackrock, care administreaza active de 3.680 miliarde dolari.

Randamentul titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 10 ani a scazut saptamana trecuta cu 0,03 puncte procentuale, la 1,65%, fata de 1,88% la finele anului trecut. Indicatorul a atins maximul acestui an pe 20 martie, la cota 2,4%.

Guvernul SUA a plasat joi pe piata titluri de 29 miliarde de dolari cu maturitatea la 7 ani, la un randament istoric de numai 1,07%.

Castigul mediu de 3% oferit de titlurile de Trezorerie in trimestrul al doilea a depasit randamentul mediu de 2,25% al imprumuturilor catre companii sau profitul brut de 1,11% asigurat de creditele ipotecare, potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch. Totodata, indicele S&P 500 al bursei de la New York a suferit o scadere de 3,3%, iar indicele Thomson Reuters/Jefferies CRB al materiilor prime a coborat cu 7,9%.

Cererea spectaculoasa pentru datoriile statului american poate fi atribuita in buna masura crizei datoriilor de stat din zona euro, pe fondul careia investitorii ies masiv de pe active denominate in moneda unica europeana, cautand siguranta in dolarul american. Dolarul a crescut, de la sfarsitul lunii martie, cu 5,6% fata de euro si cu 2,1% fata de lira sterlina.

Castigurile ajustate la risc arata ca titlurile de Trezorerie SUA au depasit alte mari piete de obligatiuni de stat, inclusiv Germania, Marea Britanie, Japonia, Canada si Elvetia, potrivit datelor Bloomberg. Dolarul a afisat, din martie, al doilea randament ajustat la risc dupa yenul japonez.

Deficitul bugetar al SUA va depasi in 2012 pragul de 1.000 miliarde de dolari pentru cel de-al patrulea an consecutiv, iar datoria de stat va urca la 69,4% din PIB, fata de 37,5% din PIB in 2008.

Adminsitratia de la Washington a fost criticata pentru extinderea masiva a creditului angajat de stat pentru finantarea deficitelor bugetare, a programului de stimulare economica de 787 miliarde de dolari si a bailout-urilor acordate General Motors si Chrysler.

In primele opt luni din acest an fiscal, deficitul bugetar al Statelor Unite a fost de 844,5 miliarde dolari, cel mai scazut din 2009 pentru aceasta perioada. In anul fiscal 2011, incheiat la 30 septembrie, deficitul bugetar s-a ridicat la 1.300 miliarde dolari.

Decizia Rezervei Federale, aflata sub coordonarea lui Ben Bernanke, de a mentine din decembrie 2008 dobanda-cheie aproape de zero, combinata cu "relaxarea cantitativa" prin care banca centrala a SUA a absorbit din piata obligatiuni de 1.300 miliarde de dolari, a ajutat guvernul si sectorul privat sa-si reduca substantial costurile de finantare. Astfel, cheltuielile publice cu dobanda generata de creditele pentru acoperirea deficitului au totalizat 3% din PIB in anul fiscal 2011, fata de 4% in 1999, potrivit datelor Bloomberg.

Presedintele Barack Obama a declarat recent ca situatia economica dificla din zona euro trage in jos cresterea economiei SUA. PIB-ul Statelor Unite a crescut in primul trimestru cu 1,9%, in principal datorita consumului, care da acum semne de incetinire, odata cu revenirea somajului pe crestere.

Media estimarilor propuse de 70 de economisti contactati de Bloomberg indica o crestere economica de 2,2% in acest an in SUA, sub media de 2,7% din perioada 2002-2007. De la inceputul anului trecut, Rezerva Federala a revizuit in scadere in sase randuri estimarile pentru 2013. Somajul din SUA este la cota 8% sau mai sus de aproape trei ani si jumatate, iar proiectiile Fed nu indica o crestere economica suficient de solida pentru a reduce sustenabil rata.

Economia americana se pregateste si pentru posibiltatea scaderii stimulilor fiscali de la inceputul anului viitor, dupa ce vor fi intrat in vigoare reducerile "automate" de cheltuieli de 1.200 miliarde de dolari convenite de Congres in vara anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri