Contul curent al balantei de plati a continuat sa se inrautateasca semnificativ in penultima luna a anului trecut, inregistrand dupa primele 11 luni o crestere de aproape trei ori (+178%) fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la 3,44 miliarde euro, in special ca urmare a cresterii puternice a dividendelor repatriate de firmele straine, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, publicate vineri.

Dupa primele 11 luni din 2015, deficitul contului curent era de 1,237 miliarde euro, arata datele revizuite ale BNR. Contul curent al balantei de plati include sumele incasate si cele platite de Romania in relatiile comerciale cu celelalte state. Principala compomnenta care contribuie la deficitul de cont curent este comertul exterior, puternic deficitar, conform News.ro.

Statisticile oficiale publicate in aceasta saptamana arata ca deficitul comercial (FOB/CIF) din primele 11 luni din 2016 a fost de 8,77 miliarde euro, mai mare cu 21,9% fata de aceeasi perioada din 2015.
Ca urmare, balanta bunurilor, care intra in contul curent al balantei de plati, si-a accelerat deteriorarea in acest an. Astfel, deficitul comercial din componenta contului curent (calculat FOF/FOB) a crescut cu 23,9% in primele 11 luni din 2016, pana la 8,25 miliarde euro, fata de aceeasi perioada din 2015. Diferenta intre datele FOB/CIF si FOB/FOB este in principal costul transportului.

Balanta veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii straini, a inregistrat un deficit de 4,4 miliarde euro in primele 11 luni ale anului trecut, in crestere cu 27% fata de perioada ianuarie - noiembrie 2015. In schimb, balanta serviciilor si-a majorat excedentul cu 10%, la 6,96 miliarde euro in perioada ianuarie-noiembrie 2016.

Balanta veniturilor secundare, in care intra si fondurile europene incasate de Romania, a ajuns la un excedent de 2,24 miliarde euro, cu 12,1% mai mic decat in aceeasi perioada a anului 2015. Majorarea deficitului de cont curent continua tendinta din 2015, cand deficitul extern al Romaniei a crescut de peste doua ori si jumatate fata de nivelul din 2014, pana la 1,94 miliarde de euro, potrivit datelor revizuite. Comisia Nationala de Prognoza (CNP), organismul pe care isi bazeaza guvernul proiectiile bugetare, estimeaza pentru intregul an 2016 un deficit de cont curent de 3,75 miliarde euro, nivel dublu fata de cel din 2015.

Citeste si:
Datoria externa totala a crescut cu peste 4 miliarde de euro
Datoria externa totala a...

Sursa foto: Nicemonkey | Dreamstime.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Datoria externa a Romaniei a explodat: Crestere cu 4 MILIARDE euro