"Personal, eu nu vad o criza in ceea ce numim domenii clasice, dar vad rabufniri din acestea, cum este problema atacurilor cibernetice. Pot sa va fac acum o marturisire. In urma cu trei ani, un foarte bun coleg si prieten din generatia mea, ne-a si ajutat la intrarea in Uniunea Europeana, m-a intrebat: voi sunteti pregatiti de razboiul cibernetic? Si am avut o discutie cu el. Foarte multe banci centrale au dezvoltat adevarate sisteme de protectie in domeniu. Si noi facem eforturi cu autoritatile statului pentru a controla fenomenul, dar aici o criza la care sa nu te astepti, ca sa zic asa, nu este exclusa", a explicat Mugur Isarescu.

Cel mai recent atac cibernetic la nivel global, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, a fost efectuat prin intermediul instrumentului ransomware WannaCry. Acesta este, oficial, cel mai amplu atac din istorie, avand in vedere faptul ca a afectat peste 200.000 de oameni si 10.000 de institutii din cel putin 150 de tari, inclusiv Romania.

WannaCry a profitat de o bresa de securitate din sistemele de operare Windows si a preluat controlul asupra fisierelor de pe calculatoarele infectate si l-a criptat fara implicarea utilizatorului, scrie News.ro.

Citeste si:

Pentru decriptarea datelor, se cerea o recompensa – in acest caz 300 de dolari platiti in Bitcoin.

Insa, in ciuda amplorii fara precedent, expertii in securitate cred ca atacatorii au primit doar 20.000 de dolari pana acum, ceea ce poate sugera ca nu beneficiile financiare stau la baza acestui atac.