CEC Bank si-a redus rata creditelor neperformante cu 0,77 puncte procentuale dupa primele 4 luni

CEC Bank a inregistrat, la data de 30.04.2017, o rata a expunerilor neperformante de 7,63%, inregistrand astfel o scadere a acesteia cu 0,77 puncte procentuale fata de valoare inregistrata la finalul anului trecut cand reprezenta 8,40% din totalul creditelor. Din cele 7,63%, 4,1% reprezinta rata creditelor neperformante pe imprumuturile acordate persoanelor fizice, potrivit unui comunicat de presa emis de catre banca.

CEC Bank a incheiat anul 2016 cu o valoare a activelor nete de 28,16 miliarde lei, in crestere cu 2,4% fata de anul 2015. Banca detine o cota de piata de 7,16% din total active bancare, fiind pozitionata pe pozitia a 6-a in topul bancilor din sistemul bancar romanesc, se mai arata in comunicat.

Reprezentantii au precizat ca in anul 2016, portofoliul de credite in sold aferent clientilor persoane juridice a crescut cu circa 2,5%, in timp ce la nivelul sistemului bancar acelasi indicator a inregistrat o scadere cu 1,4% fata de anul 2015. De asemenea, banca detinuta de stat si-a majorat si portofoliul de credite in sold acordate persoanelor fizice, care a inregistrat o crestere cu circa 10% in anul 2016 fata de anul precedent. In ambele cazuri insa, cresterea reala a soldului aferent acestor credite a fost de circa 12%, dar aceasta a fost diminuata de operatiunile de reducere directa a valorii contabile brute a creditelor („write-off”).

In ceea ce priveste volumul de credite noi acordate in anul 2016, baca a comunicat ca acesta a crescut fata de anul 2015 cu 23,6%, in timp ce cresterea inregistrata de sistemul bancar a fost de 5,5%. Activitatea de creditare a inregistrat insa un ritm de crestere mult mai intens decat imaginea pe care o ofera soldurile din bilant, intrucat creditele acordate clientilor care activeaza in agricultura sunt acordate si rambursate integral in cursul anului, iar unele dintre creditele aprobate in anul 2016 si neutilizate pana la 31.12.2016 nu sunt reflectate in soldul bilantier.

Banca a finantat pana la sfarsitul anului 2016 un numar de 37.183 proiecte eligibile pentru accesarea acestor fonduri, pentru care valoarea insumata a granturilor se ridica la peste 12.116 mil. lei. Soldul depozitelor atrase de la clientela nebancara a inregistrat in anul 2016 o crestere cu 1,7% fata de anul precedent, iar in ceea ce priveste profitul brut acesta a fost de 15,8 mil.lei

Citeste si:
CEC Bank și EximBank, finanțare de 20 de mil. de euro pentru AAylex
CEC Bank și EximBank oferă o...

„ Pentru anul 2017 ne-am propus o crestere a activitatii, in special in zona creditarii, cu impact vizibil asupra cresterii eficientei. La data de 30.04.2017, Banca a obtinut un profit brut de cca. 91 mil. lei, in linie cu obiectivele asumate”, a declarat domnul Radu Gratian Ghetea, Presedinte Director-General CEC Bank.

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri