4 Iulie 2017

BNR mentine dobanda cheie, dar masurile fiscale anuntate de Guvern ar putea sa schimbe strategia bancii centrale



Banca Nationala a Romaniei a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 1,75% pe an si sa pastreze nivelurile actuale ale rezervelor minime obligatorii, atat in lei, cat si in valuta. In contextul in care Guvernul ar putea inaspri puternic politica fiscala, analistii se astepata ca BNR sa amane pana in 2018 decizia de a creste dobanda cheie. La cat va ajunge ROBOR anul viitor?

Potrivit ultimului raport de analiza al UniCredit, analistii bancii se asteptau la aceasta decizie a bancii centrale. Mai mult, in contextul in care actualul Guvern va lua unele masuri de inasprire a politicii fiscale, banca centrala ar avea motive serioase sa amane cresterea dobanzii cheie pana la inceputul anului viitor.

Economistii UniCredit se asteapta ca dobanda cheie a BNR sa ajunga la 2,5% in 2018, in timp ce ROBOR va depasi 2% anul viitor, de la un nivel de aproape 0,90% in iunie 2017.

Astfel, in decembrie, ROBOR la 3 luni, referinta pe baza careia se calculeaza ratele la majoritatea creditelor acordate populatiei, va ajunge la 1,25%, in iunie 2018 va urca pana la 1,95%, pentru ca la finalul anului viitor sa depaseasca 2%.



Citeste si