Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) propune infiintarea unei Autoritati Nationale care sa se ocupe exclusiv de protectia clientilor bancilor si ai celorlalte institutii financiare (asigurari, pensii provate, piata de capital, inclusiv banci “umbra”). Noua institutie s-ar ocupa de conduita de conformare si de etica institutiilor ce furnizeaza servicii financiare. In opinia lui Daianu, ANPC, care se ocupa "si de necazuri ale consumatorilor de servicii financiare", printre altele, nu poate suplini o astfel de institutie.

“Cred ca are sens sa apara in Romania un organism care sa se ocupe de supravegherea conduitei furnizorilor de servicii financiare –banci, firme de asigurari, fonduri private de pensii, fonduri de investitii, brokeri, etc. (…) Cu tot respectul pentru activitatea ANCP, aceasta institutie nu poate suplini existenta unui organism specializat in problematica conduitei industriei financiare”, subliniaza Daianu intr-o postare pe blogul BNR.

El reaminteste faptul ca, in Romania, in prezent ANPC se ocupa “si de necazuri ale consumatorilor de servicii financiare”, iar ASF se ocupa de conduita pe piata de capital, pe piata de asigurari si cea a pensiilor private. Totodata, la ASF exista si un department pentru sesizari ale clientilor. In acelasi timp BNR, alaturi de politica monetara si stabilitate financiara, se ocupa de probleme prudentiale.

Daianu sustine ca noua Autoritate ar trebui sa acopere toate pietele financiare – banci, sector bancar-umbra, piete de capital, asigurari, pesnii private. De asemenea, aceasta ar fi un interlocutor mai bine conturat (decat ANPC) pentru legiuitorul roman in ce priveste legislatia de protectie a consumatoriloe de servicii financiare.

Multi din cei care lucreaza in industria financiara sunt rupti de realitate

“Cei cu care trebuie sa inceapa educatia financiara sunt cei care lucreaza in industria bancara, fie ca ne referim la dileme, conflicte de interese ce macina aceasta industrie, gama de produse mai mult sau mai putin toxice, complexitatea de pe pietele financiare si, nu in cele din urma, aspecte de etica”, subliniaza Daniel Daianu.

Citeste si:
Locurile de joaca, un pericol: ANPC a dat amenzi de 324.000 de lei
Locurile de joaca, un pericol...

In opinia sa, “nu ajuta mult sa lansezi exhortatii (teze-n.r.) ca cetatenii, cu mic si mare, trebuie sa aiba cunoastere in domeniul financiar (economic), daca multi din cei care lucreaza in industria financiara par a fi rupti de realitate, sau folosesc limbaj dublu”.

“Este hilar sa auzi bancheri spunand ca noul cuvant de ordine este ‘’increderea”, ca si cum termenul de credit nu ar veni de la latinul credere, care implica relatia de fiducie intre banca (companie financiara non-bancara, broker) si client. Industria financiara are pasi mari de facut pentru a (re)castiga reputatia de care trebuie sa se bucure”, a mai spus reprezentantul BNR.

Potrivit acestuia, ACF ar intra in alcatuirea Comitetului National Macroprudential, ca observator cu drept de exprimare de opinii.

Consiliul de conducere al ACF ar include cate un oficial de varf de la BNR si ASF. “Departamentul specializat de la ASF ar putea sa faca parte din noua autoritate; ar putea fi transferati la aceasta din urma expertii de la ANPC care se ocupa de servicii financiare si, nu in cele din urma, experti de la BNR”, a mai spus Daianu.

Citeste si:
Investitiile straine directe in Romania au scazut cu peste 10%
Investitiile straine directe...

El a subliniat faptul ca, in ultimii ani, criza a obligat guverne si banci centrale sa acorde mai multa atentie protectiei consumatorilor de servicii financiare, fie ca este vorba de investitori sau deponenti in banci.

“Conduita incorecta pe piete financiare este ilustrata nu numai de scandaluri in lant, amenzi in sir aplicate de autoritati de supraveghere. (…) Criza a pus in atentia autoritatilor, a bancilor centrale, conduita in afaceri, adesea certata cu ceea ce implica relatia fiduciara cu clientii”, a mai spus Daianu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »



Citeste si
Averea lui Isarescu: salariu mai mare, pensie si conturi noi in euro