Presedintele ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, Dan Radu Rusanu, a incasat numai in ultimele doua luni din 2013 un venit brut total de 72.094 euro, urmat de prim-vicepresedintele institutiei, Daniel Daianu (foto), cu 68.043 euro, ceea ce contrazice declaratiile oficiale, conform carora Rusanu ia 14.000 de euro lunar, iar Daianu, 12.000 euro.

«La vremuri noi, tot ei!», putem afirma, pentru ca mult asteptata schimbare la fata a supravegherii sectorului financiar, anuntata cu surle si trambite in ultimii doi ani, intr-un "mamut" al supravegherii care reglementeaza pietele private de asigurari, pensii si de capital, a aratat in ultimele saptamani faptul ca nu este decat o noua forma de "capusare" daca nu a statului, cel putin a contribuabilului sau altfel spus, a investitorului de rand, din piata de asigurari, pensii private sau de capital.

Oficialii organizatiei au luat pozitie si au anuntat ca ASF nu este o institutie bugetara. "ASF este o institutie de interes public, care se finanteaza in principal din cote, tarife si taxe aplicate entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate. Veniturile ASF nu provin din bani publici, ci se obtin in functie de volumul pietelor (daca pietele se contracta, veniturile sunt mai mici si se reflecta inclusiv in reduceri salariale)", au explicat oficialii ASF.

Nimic mai fals! Poate ca nu sunt bani de la bugetul de stat, propiu-zis, dar salariile acestora sunt acumulate de la societatile din industria de asigurari, piata de capital si administrarea pensiilor private, entitati "reglementate si supravegheate" de ASF, care isi obtin la randul lor intrarile financiare din contributiile anuale ale asiguratilor RCA sau prin polite de viata, de exemplu; ori din contributiile lunare la fondurile obligatorii si facultative de pensii private. Daca o suma importanta de bani iese din contabilitatea acestor companii doar ca sa sustina salariile membrilor consiliului ASF, atunci inseamna ca tot un Ionescu sau un Popescu contribuie la veniturile impresionante de la stat ale omului de afaceri Dan Radu Rusanu si ale celorlalti, platiti sa supravegheze cele trei piete financiare.

Ni se spune, de asemenea, ca salariile conducerii ASF nu sunt stabilite in mod arbitrar, ci pe baza prevederilor Ordonantei de urgenta nr.94/2013 si sunt limitate la nivelul salarizarii Consiliului de Administratie al BNR. Apoi, care sunt criteriile in functie de care Banca Nationala a fost aleasa drept reper pentru lefurile membrilor ASF? Cel putin sectorul bancar este pe profit, in timp ce, potrivit chiar ASF, la nivelul intregii piete de asigurari, de exemplu, rezultatul financiar net in perioada 2008 - 2012 a fost unul negativ. Numai in 2012, pierderea totala s-a situat la 322 de milioane de lei.

Centralizarea datelor inregistrate in situatiile financiare ale societatilor care au desfasurat activitate de asigurare in 2012 arata ca rezultate nete pozitive (profit) au inregistrat 22 societati, in timp ce 17 societati au inregistrat pierdere! O mare parte dintre societatile de asigurari, dincolo de problemele curente cu privire la ancheta DNA, sufera financiar de ani de zile si supravietuiesc din majorarile de capital realizate de actionari ori subscrieri de prime din ce in ce mai ieftine.

Omniasig, de exemplu, a fost nevoita sa-si majoreze in februarie anul curent capitalul social cu 53,1 milioane de lei, din cauza costurilor ridicate cu daunele, in special pe RCA. De altfel, compania, detinuta de austriacii de la VIG, dispune de cele mai mari rezerve pentru daune aferente claselor de asigurari generale, de aproximativ 440 milioane de lei. Nivelul ridicat necesar al rezervelor constituite a fortat insa asiguratorul sa recurga si la eficientizari interne de costuri. Au fost taiate bonurile de masa ale angajatilor, iar in unele cazuri au fost reduse si salariile, oricum nu foarte mari nici inainte.

Rezervele sunt bani pastrati in principal la banci, sub forma de lichiditati si in titluri de stat. Faptul ca pot dispune de acesti bani in orice moment pentru a plati despagubiri, reprezinta un avantaj pentru societatile de asigurari, desi propriu-zis, rezervele nu sunt banii companiilor, ci ai asiguratilor. Asiguratorii doar ii administreaza si nu pot schimba destinatia acestor rezerve. De exemplu, nu au voie sa plateasca salarii din acesti bani, ori sa ofere imprumuturi externe entitatii comerciale.

Obiceiul prost al numirilor politice

Wall-Street.ro a lansat in decembrie 2012, cand a luat nastere ideea ASF, o petitie prin care propuneam oprirea numirilor politice si selectarea specialistilor la sefia acestei autoritati. Spre regretul celor care inca mai spera in principii economice sanatoase, am ratat din nou o "fereastra de oportunitate" pentru a profesionaliza si restructura in mod eficient autoritatile de supraveghere.

De la presedintele Traian Basescu, care a promulgat legea privind infiintarea ASF, pana la Crin Antonescu, care se despartea "cu durere in suflet", dupa foarte multi ani, de parlamentarul Dan Radu Rusanu, cel care a preluat sefia Autoritatii pentru Supraveghere Financiara, politicienii s-au inghesuit sa-si imparta functiile si au respins din start ideea unui proces competitiv si transparent, prin care sa-si poata depune oricine candidatura, inclusiv straini.

Va mai aduceti aminte de Cristian Sima? Intreaga opinie publica descoperea in octombrie 2012, cum CNVM a fost incapabila sa protejeze interesele investitorilor din piata de capital. Lovitura primita de CNVM - o institutie construita exclusiv prin numiri politice - la nivel de imagine prin intermediul "Cazului Sima" nu justifica atunci nicidecum salariile uriase pe care conducerea autoritatii le primea pentru a supraveghea si proteja interesele investitorilor. Si ceea ce se intampla acum cu piata asigurarilor, vezi ancheta DNA in cazul Carpatica Asig si Astra Asigurari, arata ca anterioarele conduceri ale CSA, asa cum au fost, sunt mult peste cea de la ASF.

Ancheta DNA a lovit o industrie a asigurarilor deja umbrita de lipsa de incredere a clientilor, de scandalurile cu service-urile auto sau clauzele contractuale ascunse. Mai multe persoane din conducerea Carpatica Asig, unul dintre asiguratorii cu cele mai multe subscrieri pe RCA, si din Consiliul ASF au fost acuzate de procurorii DNA de luare si dare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu. Este vizata in special activitatea de reasigurare si ascunderea cu ajutorul unor angajati ASF a situatiei reale a reclamatiilor, probleme similare fiind identificate si in cazul Astra Asigurari.

Daniel Daianu, al doilea cel mai bine platit membru al ASF si fost ministru de Finante in perioada cand era unul dintre clientii lui Cristian Sima, afirma "stupefiat", la disparitia acestuia din urma, ca a investit (prin Sima) deoarece i s-a spus ca sunt "castiguri mici, dar sigure". Atentie, vorbim de un broker care nu era deloc foarte popular in comunitatea pietei de capital, pentru care fosta CNVM a inchis ochii atunci a preluat conducerea Bursei de la Sibiu.

Aceeasi persoana, autorizata acum sa protejeze plasamentele investitorilor si interesele asiguratilor in cadrul ASF si recompensata cu 68.043 euro in ultimele doua luni din 2013, declara la acea vreme ca a aflat din presa ca Sima nu mai poate fi gasit si ca ar fi plecat cu banii clientilor. "Am crezut in buna credinta a unor oameni dintre care unul a ajuns presedintele Sibex. Am conturi deschise la cele doua societati WBS Romania si la WBS Holding pentru ca mi s-a spus ca doar asa se putea tranzactiona pe pietele externe. Am investit pentru ca mi s-a spus ca sunt castiguri mici dar sigure. Stiam ca nu lucreaza in marja, ca riscurile sunt mici. Extrasurile de cont primite de la firma de brokeraj arata ca am contul pe profit nu pe pierdere, dar acum ma intreb daca acest informatii sunt sau nu adevarate. Politia si autoritatile competente trebuie sa investigheze ce s-a intamplat cu banii clientilor, daca au avut loc tranzactii neautorizate cu banii clientilor", a spus el.

Nu pune nimeni la indoiala cunostintele si expertiza din domeniul economic ale domnului Daianu, fiind autor al mai multor carti de profil, insa a cam dat «cu bata-n balta», la propriu, la acea vreme cand exercita functia de ministru de Finante, afirmand ca «a crezut in buna credinta» a lui Sima si a investit pentru ca i s-au garantat castiguri mici si sigure. Ultimele doua luni din 2013, l-au ajutat insa pe fostul ministru de Finante sa recupereze probabil o parte din suma de bani pierduta.

Toata povestea lui Cristian Sima are iz politic

In octombrie 2012 brokerul Cristian Sima a plecat din Romania dupa ce a pierdut, potrivit propriilor spuse, 2 milioane euro din portofoliile pe care le administra in numele mai multor clienti. Printre acestia s-au aflat si nume cunoscute precum Catalin Predoiu, Daniel Daianu, Andreea Raicu, Irina Shrotter sau Puiu Popoviciu. Pe langa acestia s-au aflat si o serie de clienti departe de statutul de "vedeta", care au pierdut fiecare sume de la cateva mii de euro, la cateva sute de mii de euro. O buna parte dintre acestia au depus plangeri penale impotriva lui Sima inca de anul trecut insa ancheta nu a fost inceputa nici macar astazi.

Situatia este cu atat mai ciudata cu cat persoane cu o putere si o influenta mult mai mare, precum Daniel Daianu - unul dintre cei doi sefi ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), se feresc sa faca demersuri pentru grabirea anchetei. "Nu vreau sa vorbesc despre cazul Cristian Sima", a fost raspunsul lui Daianu, intrebat anul trecut de catre wall-street.ro despre motivele pentru care nu a depus o plangere penala sau civila impotriva brokerului.

In vreme ce micii investitori inca se lovesc de ignoranta procurorilor, vedetele care aveau portofolii administrate de Sima nu se grabesc sa il actioneze in judecata pe fostul broker. "Se pare ca persoanele mai cunoscute care au fost fraudate de catre Cristian Sima nu vor sa depuna plangeri penale. Pe mine m-a sunat avocatul sa imi spuna ca o parte dintre acestea n-ar depune plangere pentru ca spera sa ajunga la o intelegere cu Sima: acesta sa revina in Romania si sa ii despagubeasca intr-o anumita masura. Nu stiu care sunt motivele pentru care ancheta nu incepe. Pot doar sa presupun ca fie sunt presiuni la care sunt supusi procurorii, fie este vorba de incompetenta", a declarat un investitor pentru wall-street.ro.

Si pentru ca tabloul sa fie complet, Cristian Sima nu pare sa se teama de eventualele pedepse din partea justitiei romane, brokerul obisnuind sa aiba interventii in direct la posturile TV, comentand diverse subiecte. O declaratie a lui Sima a avut loc la postul B1 TV, acesta afirmand ca Daniel Daianu a recunoscut personal ca nu stie nimic despre Bursa, asta in ciuda faptului ca in prezent ocupa functia de prim-vicepresedinte al ASF.

Salarii uriase pentru nevestele si odraslele din ASF

Pe langa omul de afaceri Dan Radu Rusanu, a carui familie controleaza aproximativ 92% din firma International Sinaia (INTE) listata pe Rasdaq ce opereaza hotelul cu acelasi nume prin intermediul societatii Radan 2000 SRL, al Anei-Rucsandra Rusanu si al Danei-Maria Anastase Rusanu, si Daniel Daianu, pe lista celor mai bine platiti angajati ai ASF apar si sotii, foste sotii sau copiii unor politicieni importanti, potrivit publicatiei HotNews.

Asadar, cine si ce realizari profesionale, consolidate si sprijinite de o vasta expertiza teoretica si practica in domeniu, ii recomanda pe urmatorii salariati ASF: Laura Elena Chitoiu, sotia ministrului demisionar al Finantelor, Daniel Chitoiu (a obtinut 11.767 euro in noiembrie si 7.292 euro in decembrie); fosta sotie a presedintelui Camerei Deputatilor, Grigoreta Cristina Zgonea (4.922 euro in noiembrie si 11.778 euro in decembrie); Iuliana Luiza Scutaru, sotia lui George Scutaru, liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputatilor (9.456 in noiembrie si 5.900 in decembrie); Razvan Wlassopol, sotul primarului Craiovei, Lia Olguta Vasilescu (5.133 euro in noiembrie si 6.422 euro in decembrie); Remus Catalin Campeanu, fiul ministrului Muncii, Mariana Campeanu (cate 5.411 euro atat in noiembrie, cat si in decembrie 2013); Daniela Motreanu, sotia deputatului PNL Dan Motreanu (8.256 euro in noiembrie si 4.922 euro in decembrie); Ana Maria Tudor, fiica vicepremierului Gabriel Oprea (UNPR) (cate 4.922 euro in noiembrie si decembrie)?

Pe aceasta lista ii mai putem adauga pe fostul lider de sindicat si ministru al Muncii, Sarbu Marian, (noiembrie 6.702 euro, decembrie 6.702 euro), care a fost impotriva ideii unui sistem de pensii private inca de la inceputul infiintarii acestuia. De primul sau mandat de ministru al Muncii este legat esecul primei reforme, initiata de guvernul Isarescu in 2000 si respinsa de guvernul Nastase in 2001. Marian Sirbu motiva respingerea pensiilor private prin dezechilibrul existent in sistemul public.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri