ASF a aprobat norma de aplicare a legii RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara a aprobat, in 26 iulie, norma de aplicare a legii privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto RCA.

”Consiliul ASF a adoptat norma in forma rezultata din consultarile avute cu principalii participanti la piata asigurarilor auto obligatorii (asociatii de protectia consumatorilor, societati de asigurare, transportatori, brokeri si service-uri auto, precum si alte asociatii), considerand ca amendamentele aduse proiectului initial au conturat un cadru coerent si echilibrat in sprijinul aplicarii legii, care a intrunit totodata si un consens larg pe parcursul celor doua dezbateri publice pe aceasta tema”, se arata intr-un comunicat, potrivit News.ro.

Noul cadru legal presupune o colaborare mai stransa intre mai multe institutii ale statului. In acest sens, ASF a initiat parteneriate cu Ministerul de Interne, Ministerul Sanatatii si cu Registrul Auto Roman.

Norma detaliaza mecanismele de implementare a noii legi RCA si aduce clarificari in ceea ce priveste o serie de prevederi, printre care se numara reglementarea modalitatii de constatare, evaluare, stabilire si plata a despagubirilor, modalitatea de decontare directa, asigurarile RCA aplicabile asiguratilor cu risc ridicat si reglementarea criteriilor de aplicare a sistemului bonus-malus.

Piata RCA a fost zguduita de scandaluri dupa declansarea falimentului in cazul Astra si Carpatica. In prezent, pe aceasta piata activeaza noua jucatori: Euroins, City Insurance, Allianz-Tiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama, Uniqa si Grawe.

Citeste si:
De pe 10 septembrie, șoferii pot prezenta polițiștilor asigurarea...
De pe 10 septembrie, șoferii...

Volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul asigurarilor de raspundere civila auto RCA a atins anul trecut un total de 4,03 miliarde lei (897 milioane euro), cu 29% mai mult decat in anul anterior, in contextul cresterii primei medii.

Sursa foto: PongMoji / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri