ASF a realizat o analiza dosarelor de dauna aferente politelor auto obligatorii RCA avizate de societatile de asigurare in semestrul al doilea al anului 2016. La realizarea analizei au fost luate in calcul modificarile legislative intervenite in domeniul asigurarilor obligatorii RCA, respectiv termenele impuse de actele normative aplicabile politelor in baza carora au fost avizate dosarele de dauna. Astfel, in perioada iulie - decembrie 2016, societatile de asigurare au avizat un numar 119.623 dosare de dauna pentru polite de asigurare obligatorie auto RCA.

Dintre dosarele de dauna deschise la asiguratori, in semestrul al doilea al anului trecut, si care indeplinesc conditiile de acordare a despagubirii in baza politelor de asigurare obligatorie auto RCA, 84% au fost finalizate prin plata de catre asiguratori, 14,75% au fost dosare neachitate pana la data raportarii, iar 1,25% din totalul dosarelor au fost respinse de la plata. Din totalul de 100.486 dosare platite de catre societatile de asigurare in primele sase luni ale anului 2016, circa 75% din totalul platilor au fost raportate ca plati integrale, iar 9,11% din total plati au fost raportate ca plati partiale.

Din numarul total de dosare de dauna avizate in semestrul II al anului trecut, 89,87% au fost deschise pentru pagube materiale, 2,74% au fost deschise pentru vatamari corporale/decese si 7,38% au fost deschise pe actiuni de regres. Cele mai multe dosare de dauna au fost avizate, in semestrul II al anului 2016, la societatea Euroins, respectiv 32.025 dosare, care reprezinta 26,77% din total piata, societatea mentinandu-se astfel pe prima pozitie ca si in semestrele II din 2015 si I din 2016. Trei societati de asigurare au cumulat 65,49% din numarul total al dosarelor de dauna RCA avizate in semestrul II 2016, si anume: Euroins (26,77%), Asirom VIG S.A. (20,58%) si City Insurance S.A. (18,14%).

In ceea ce priveste modul de respectare de catre societatile de asigurare a termenului legal de plata si a celui de solutionare stabilite prin normele RCA, din analiza dosarelor de dauna avizate pe RCA pentru pagube materiale, care au indeplinit conditiile de acordare a despagubirii, sunt evidentiati doi indicatori care reliefeaza perioada de timp in care asiguratorii achita despagubirile catre persoanele prejudiciate, respectiv solutioneaza dosarele:

Sursa foto: Monkey Business Images / Shutterstock