Fata de dolar, leul a pierdut, de asemenea, teren, pana la un curs de 3,9650 lei/dolar, in crestere cu peste 2 bani fata de sedinta precedenta.

In ultimii ani, cursul leu/euro a fost unul din cele mai stabile din regiune, osciland in jurul a 4,5 lei/euro. Fluctuatiile din prezent sunt cele mai apmple inregistrate din anul 2012 incoace, cand, pe fondul tensiunilor politice generate de referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, cursul a testat nivelul de 4,65 lei/euro, devenit maxim istoric pana in urma cu sapte sedinte bancare.

Moneda nationala s-a depreciat sistematic in ultimele luni, din cauza dezechilibrelor macroeconomice tot mai adanci si pe fondul schimbarii de optica adoptata de BNR. Banca centrala a anuntat, recent, ca va permite o flexibilitate mai mare a cursului de schimb, pentri a putea mentine stabilitatea dobanzilor pe piata monetara.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat ca aceasta flexibilitate nu va putea actiona, deocamdata, decat in sensul deprecierii leului, avand in vedere volumul tot mai mare de importuri care a condus, in ultimele luni, a adancirea deficitului comercial cu aproximativ un miliard de euro pe luna.

Cursul leu/euro atinge al...
Citeste si: Ziua si maximul pentru euro in fata leului