Modificarile fiscale adoptate recent afecteaza economia, in ansamblul ei, dar si fiecare sector in parte in mod specific. Pentru piata de capital, modificarile cu cel mai mare impact sunt reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% si schimbarea bazei de calcul pentru contributiile se sanatate. Consultantul Alex Milcev, partener in cadrul EY Romania, a explicat, in cadrul emisiunii Profesionistii in Investitii, care va fi impactul acestor masuri asupra persoanelor fizice care obtin astfel de venituri incepand cu 1 ianuarie 2018.

Daca in privinta impozitului pe venit lucrurile sunt clare, avand in vedere ca scade cota de la 16% la 10% pe castigul obtinut pe parcursul unui an, pentru plata contributiilor de sanalate, lucrurile se complica.

Alex Milcev sustine ca, in cazul in care veniturile obtinute din investitii pe parcursul unui an sunt mai mici decat 12 salarii minime pe economie, investitorul nu datoreaza contributie de sanatate. In schimb, daca veniturile obtinute sunt mai mari decat acest plafon, se plateste CASS avand ca baza anuala 12 salarii minime pe economie.

Asadar, indiferent cat de mari sunt castigurile obtinute de un investitor, contributia este plafonata la nivelul mentionat.

Pentru veniturile din dobanzi, situatia este similara. In schimb, daca o persoana are atat venituri din dobanzi, cat si din investitii, acestea se cumuleaza si, daca suma este mai mica decat plafonul amintit, nu trebuie sa plateasca CASS. Daca suma depaseste plafonul, contributia se stabileste ca si in cazul veniturilor din investitii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri