8 Decembrie 2017

MFP propune inchisoare de la 1 la 6 ani pentru cei care nu vireaza la stat impozitele retinute



Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune pedeapsa cu inchisoarea de la un an la 6 ani pentru angajatorii care nu vireaza la bugetul de stat impozitele si contributiile retinute de la angajati. Prevederea este introdusa intr-un proiect de Ordonanta care modifica Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale

“Se incrimineaza ca fapta de evaziune fiscala, neretinerea si neincasarea, retinerea si neplata, respectiv incasarea si neplata, in tot sau in parte, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si contributiilor prevazute in Anexa (impozitul pe dividende, pe venit, constributiile sociale -n.r.) Astfel, pentru a asigura predictibilitatea normei de incriminare, s-au prevazut expres, in Anexa la proiectul de act normativ, categoriile de impozite si contributii, supuse regimului de retinere sau incasare si plata sau virare, cu precizarea actului normativ si a articolelor care le reglementeaza. In acelasi timp, a fost introdusa circumstanta legata de incriminarea faptei de retinere si nevarsare pentru persoanele care au avut resursa financiara necesara platii, dar au folosit banii incasati sau retinuti la sursa pentru plata altor datorii decat cele stabilite de lege”, se mentioneaza in Nota de fundamentare a proiectului citat.

Potrivit documentului, limitele speciale ale pedepsei prevazute sunt inchisoarea de la 1 an la 6 ani.

Pe de alta parte, Ministerul propune modificarea legii evaziunii astfel incat autoritatile sa poata renunta la urmarirea unor fapte din aceasta categorie, dar in cazul in care acestea au "un continut concret lipsit de importanta". Atfel, o serie de infractiuni pot fi susceptibile de solutionarea prin renuntarea la urmarire penala, sub conditia limitei maxime a pedepsei de 7 ani. Totodata, se propune reducerea maximului pedepsei de la 8 ani la 7 ani.



Citeste si