Ministerul Finantelor Publice anunta ca a fost aprobata emiterea titlurilor de stat destinate populatiei prin intermediul unitatilor operative ale Trezoreriei Statului, in cadrul programului Tezaur. Ministerul nu a precizat inca dobanda pe care o va oferi in cazul acestei investitii, dar precizeaza ca aceste instrumente financiare nu vor putea fi rascumparate inainte de scadenta, sunt netransferabile si nu se vor tranzactiona.

Noul program ofera posibilitatea si persoanelor fizice, care detin certificate de trezorerie transformate in depozite la Trezoreria Statului, sa utilizeze sumele aferente rascumpararii acestora in vederea subscrierii in Programul Tezaur. In acelasi timp, veniturile obtinute din detinerea titlurilor emise de statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, vor fi neimpozabile, conform actualelor prevederi din Codul Fiscal.

Caracteristicile titlurilor de stat pentru populatie

  • Vor putea fi cumparate de catre persoanele fizice rezidente care au implinit 18 ani;
  • Valoarea unui titlu de stat este de 1 leu;
  • Titlurile au forma dematerializata si remunereaza investitorii cu o dobanda anuala;
  • Titlurile pot fi cumparate doar de la sediile unitatilor operative ale Trezoreriei Statului, din raza domiciliului fiscal al investitorilor, prin deschiderea unui cont de subscriere si alimentarea acestuia fie prin virament bancar, fie prin depunerea de numerar si semnarea unui formular de subscriere. Acesta va contine datele de identificare ale investitorului precum si numarul si valoarea titlurilor de stat care se intentioneaza a fi subscrise;
  • Titlurile de stat nu pot fi rascumparate inainte de scadenta, sunt netransferabile si nu se tranzactioneaza;
  • Pentru fiecare emisiune Tezaur va fi anuntata o perioada in limita careia investitorii vor putea efectua subscrieri.

In cadrul planului de finantare a deficitului bugetar si de refinantare a datoriei publice pentru anul 2018, care urmeaza a fi publicat pana la sfarsitul anului, va fi anuntat volumul indicativ aferent emisiunilor de titluri de stat pentru populatie. Acestea vor avea o frecventa lunara, termenii si conditiile financiare aferente fiecarei emisiuni urmand a fi specificate in cadrul prospectelor de emisiune care vor fi aprobate prin Ordin al Ministrului Finantelor Publice si care vor fi disponibile la sediile unitatilor operative ale Trezoreriei Statului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Noi titluri de stat pentru populatie scoase la vanzare