Angajatii care beneficiaza de scutire la impozitul pe venit nu stiu inca ce salarii vor avea de la 1 ianuarie 2018 (IT, cercetare dezvoltare etc.) Nici angajatorii lor nu stiu ce costuri salariale vor avea incepand cu aceeasi data. Angajatorii din aceste domenii au asteptat pana in ultimul moment o solutie de la guvernanti, avand in vedere ca sunt cel mai tare loviti de mutarea contributiilor sociale de la angajator la angajat, daca mentin salariul net al angajatului. Solutia a venit, insa tarziu si este departe de a fi satisfacatoare.

Guvernul a aprobat in sedinta din 28 decembrie (cu doar doua zile lucratoare inainte de inceperea noului an, cand intra in vigoare masura privind mutarea contributiilor), prin Memorandum, declansarea procedurilor necesare pentru instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru intreprinderile cu angajati ce beneficiaza de scutiri la plata impozitului pe venit, astfel incat sa se mentina acest statut fiscal special, iar salariile nete pentru salariatii din aceasta categorie sa nu fie diminuate in contextul transferului contributiilor sociale.

Cand ar putea beneficia firmele de ajutorul promis?

“Ulterior aprobarii acestui memorandum, se va elabora si aproba schema de ajutor de minimis prin hotarare de Guvern care va cuprinde si procedurile necesare de accesare a acestui tip de ajutoare de minimis de catre intreprinderile care au angajati din domeniul IT (programatori), cercetare-dezvoltare, persoane fizice cu handicap grav sau accentuat si angajati sezonieri”, se mentioneaza intr-un comunicat al Guvernului.

Ajutorul de minimis urmeaza sa fie acordat sub forma de sume nerambursabile, alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor Publice, in baza unor decizii de aprobare a cererilor de finantare. Bugetul total prevazut pentru acordarea acestui ajutor de minimis este de 300 milioane lei, suma repartizata in mod egal pentru cei trei ani calendaristici ai perioadei de valabilitate a schemei de ajutor (2018 – 2020).

Beneficiarii masurii de finantare trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe criterii, inclusiv cel de a avea angajati in baza unor contracte de munca cu norma intreaga valabile in luna decembrie 2017, care beneficiaza de scutiri de la plata impozitului pe venit.

Guvernul incearca, astfel, sa carpeasca o prevedere fiscala cu multe necunoscute. In acest caz este vorba de faptul ca salariatii scutiti de la plata impozitului pe venit sunt mai afectati decat celelalte categorii de salariati de mutarea contributiilor sociale (la ceilalti se compenseaza partial mutarea contributiilor prin reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%). Astfel, efortul angajatorilor pentru a le mentine salariul net va fi mai mare.

Lipsurile masurii de transfer al contributiilor sociale

Consultantii fiscali sustin ca acordarea unui ajutor de stat nu rezolva problema angajatorilor din aceste domenii, avand in vedere ca procedura de accesare a ajutorului este greoaie pentru firme, dureaza destul de mult si este limitata in timp si ca sume oferite. Mai mult, sunt firme din domeniile mentionate care au accesat, deja, ajutoare de minimis in alte scopuri si nu mai au voie sa aplice pentru alta schema.

Potrivit Asociatiei Patronale a Indistriei de Software si Servicii (ANIS), 35.000 de angajatii din IT pot pierde 3 milioane de euro lunar, de la 1 ianuarie 2018 din cauza modificarile fiscale recente. La modificarile recent anuntate se adauga si cele luate la inceputul anului de eliminare a plafonului de 5 salarii brute pentru aplicarea CAS si CASS, ceea ce genereaza o crestere de aproape 15% a costurilor salariale in 2018, fata de inceputul anului 2017.

„Companiile mici si mijlocii de dezvoltare software vor fi cele mai afectate de aceste masuri – costurile salariale reprezinta pentru aceste firme pana la 80% din cheltuieli. Iar o marire a acestor costuri fie si cu 5% va avea impact major asupra marjei de profit, si implicit asupra capacitatii lor de crestere. Practic, prin aceste masuri, o industrie care performeaza va fi mai degraba penalizata, in loc sa fie sustinuta”, sustine presedintele ANIS, Teodor Blidarus.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri