Piata tranzactiilor cu credite neperformante ar putea fi blocata, anul acesta, din cauza noilor reglementari cu privire la deductibilitatea creantelor instrainate. Radu Dumitrescu, partener Deloitte Romania, sustine ca regulile de deducere nu sunt clare si, in cazul in care nu se lamuresc, piata va suferi substantial.

In 2017, piata a fost sub nivelul din 2016, situandu-se sub un miliard de euro (valoare nominala), insa pe finalul anului au existat mai multe tranzactii in curs, estimate la 1 – 1,5 miliarde de euro.

“Daca s-ar fi incheiat si tranzactiile in curs, valoarea ar fi ajuns in jurul celei din 2016 (1,5 – 2 miliarde de euro)”, a mentionat Radu Dumitrescu.

Anul 2018, insa, va fi un an al incertitudinilor. In sensul cresterii pietei ar putea sa actioneze faptul ca bancile care au facut obiectul unor tranzactii in 2017 ar putea vinde portofolii de credite neperformante. Insa modificarile fiscale recente si initiativele aflate in curs de dezbatere ar putea afecta tranzactiile pe aceasta piata.

In privinta preturilor de vanzare, reprezentantul Deloitte a spus ca acestea au crescut semnificativ anul trecut, pentru ca volumul nacestora a scazut, iar pe piata au aparut mai multi jucatori interesati.

Guvernul pregateste un pachet...
Citeste si: Guvernul pregateste un pachet de masuri pentru mediul de afaceri

Anul acesta, preturile se afla sub presiune de crestere din cauza initiativelor mentionate, insa cumparatorii s-ar putea sa nu fie dispusi sa plateasca preturi mult mai mari decat in trecut.

Referitor la rata creditelor neperformante in Romania, Radu Dumitrescu estimeaza ca, la finalul anului 2018, aceasta se va situa sub nivelul din decembrie 2017 (mai putin de 8%).

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Prima TV, la vanzare. PwC Romania se ocupa de gasirea unui cumparator