In ultima perioada s-a tot dezbatut in presa si social media despre cum, cand si de ce trebuie sa completam si sa depunem declaratia 600. Desigur, este un subiect bun, insa nu unicul. Mai mult de atat, prezinta un mare grad de imprevizibil, avand in vedere ca inca o data ne confruntam cu o incertitudine, declaratia 600 putand fi amanata sau chiar anulata. Vom vedea ce se va intampla cu ea in sedinta de Guvern din 31 Ianuarie 2018, care printre altele este si data limita de depunere a declaratiei, asa cum este prevazut in forma actuala.

Insa, nu doar acest formular a fost vedeta modificarilor fiscale ale sfarsitului de an. Au trecut mai putin observate noile criterii pentru evaluarea riscului fiscal in cazul inregistrarii in scopuri de TVA. Ordinul 2856/ din 2 octombrie 2017, publicat in Monitorul Oficial 780 din 3 octombrie 2017 reglementeaza noile criterii de risc (puteti consultata ordinul la urmatorul link pe site-ul ANAF).

Practic, sunt 15 criterii de evaluare a riscului fiscal al persoanei impozabile care aplica pentru obtinerea codului de TVA. Analizand criteriile putem spune ca unele sunt de bun augur, dar sunt si criterii care nu neaparat sunt justificate in analiza societatii si care pot depuncta societati comerciale cu intentii viabile, si care isi sustin planul de afaceri prin contracte cu furnizori/ clienti.

Astfel, unele criterii sunt binevenite in a stopa obtinerea codului de TVA de catre companii ai caror asociati sau administratori au mai detinut aceste calitati si la alte societati in ultimii 5 ani si pentru care suma totala a obligatiilor fiscale restante este mai mare sau egala cu 50,000 lei. De asemenea, constituie un risc crescut si societatile ai caror asociati sau administratori au in prezent inscrise in cazierul fiscal contraventii sau infractiuni/ si sau raspundere solidara cu debitorul.

Pe langa criteriile de mai sus, ne-am confruntat insa si cu cazuri certe de investitii straine in Romania, cu substanta economica, in care din cauza interpretarilor mot-a-mot a criteriilor de evaluare am avut surpriza ca initial aplicatia pentru obtinerea codului de TVA sa fie respinsa.

Un astfel de exemplu il constituie riscul crescut al Companiei care are cel putin un cetatean strain administrator al companiei analizate. Cate companii oare nu sunt in acest caz? Se intampla destul de des ca investitorii straini in Romania sa doreasca sa aiba macar un administrator strain, chiar daca pentru usurinta desfasurarii afacerii si al intelegerii pietei locale ar mai avea si un alt administrator roman. Ei bine, in acest caz, ANAF clasifica compania analizata ca fiind cu risc ridicat, daca societatea nu se infiinteaza sau nu isi mareste capitalul social pana la data aplicarii pentru obtinerea codului de TVA la cel putin 45,000 lei. Rezulta astfel o conditie financiara ca societatile sa aiba un capital social de minim 45,000 lei in cazul in care cel putin unul dintre administratori este cetatean strain.

O alta clasa de risc o constituie existenta contractelor individuale de munca la data solicitarii obtinerii codului de TVA. Mai mult, din cadrul contractelor de munca sunt excluse contractele incheiate cu persoanele angajate in functia de director economic, contabil-sef. La o prima vedere am spune ca totul este in regula si nu pot aparea probleme. Insa, in cazul companiilor care fac transfer de active, acestea isi manifesta intentia contractuala de a transfera o afacere existenta deja catre o companie cumparatoare, de cele mai multe ori nou infiintata.

Acest tip de tranzactie este din ce in ce mai uzitat in cadrul proiectelor de M&A prin care se doreste sa se beneficieze de o facilitiate fiscala care prevede ca transferul business-ului (active, know-how, contracte clienti/ furnizori, salariati) se poate face fara TVA, cu conditia ca ambele parti sa fie inregistrate in scopuri de TVA. Intram astfel intr-o bucla in care, pe de-o parte, pentru obtinerea codului de TVA avem nevoie sa avem angajati in societate, iar pe cealalta parte avem nevoie de codul de TVA pentru a transfeta business-ul… Deci, intrebarea este, cum rezolvam bucla? Probabil, o solutie este ca societatea care doreste obtinerea codului de TVA sa angajeze personal inainte de a transfera business-ul companiei vanzatoare, chiar daca potential nu ar fi nevoie de personal adiacent celui care se va transfera in urma tranzactiei.

In concluzie, ar fi foarte util economic ca in timpul analizei fiscale de risc autoritatile sa nu ia in considerare doar situatia prezenta a companiei, ci si business plan-ul prezentat si sustinut prin contracte care dovedesc intentia de dezvoltare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri