Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere la 3,5% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, noteaza Agerpres.

Prognoza anterioara indica o inflatie de 3,2% in 2018. Pentru finalul anului 2019, BNR estimeaza o rata a inflatiei de 3,1%,

De asemenea, variata anuala a indicelui va fi marcata de pozitionarea temporara peste limita superioara a intervalului tinta, atingand valori apropiate celei de 5% pe parcursul primelor trei trimestre ale anului curent si, totodata, mai ridicate comparativ cu cele prognozate in noiembrie. Accelerarea ratei anuale se datoreaza acelor componente ale cosului de consum exogene sferei de actiune a politicii monetare. Epuizarea acestui puseu inflationist are ca efect reintrarea indicatorului in intervalul tintei incepand cu ultimul trimestru din 2018.

Guvernatorul Mugur Isareacu a facut o serie de precizari si cu privire la majorarea decalajului nefavorabil dintre viteza de crestere a importurilor (12%) si cea e exporturilor (9%), deficitul comercial lunar depasind frecvent un miliarde de euro in S2, precum si asupra reluarii cu intarziere a finantarii din fonduri europene structurale si de investitii, rata de absortie fiind de numai 10% in cadrul actualului exercitiu financiar (2014-2020).

In plus, acesta a mai facut referiri si la piata muncii, unde a precizat ca se inregistreaza un avans al efectivului salariatilor pana la maximul istoric de 4,8 milioane persoane, dar, cu toate acestea, se manifesta deficiente structurale persistente, respectiv o rata de inactivitate de 33% (a 3-a din UE), o pondere inalta a tinerilor neimplicati in nicio activitate (20%), o mobilitate interna limitata si necorelarea accentuata a pregatirii cu cerintele.

Oficial Ministerul...
Citeste si: Oficial Finante: Casele de marcat electronice salveaza bugetul!


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Mugur Isarescu ar mai putea obtine un mandat la BNR! Cine il sustine?