Alex Milcev, EY: Tranzactionarea criptomonedelor - o piata mult prea mare pentru a ramane in afara legislatiei fiscale

Criptomonedele nu mai sunt o enigma pentru multi dintre romani, o parte dintre acestia inregistrand castiguri de pe urma fluctuatiilor semnificative. Lipsa metodelor de impozitare a acestor castiguri nasc o serie de polemici in randul autoritatilor la nivel global, care sunt in cautarea unor solutii. Mai multe comentarii pe acest subiect a facut Alex Milcev, Lider al departamentului de Asistenta Fiscala in cadrul EY Romania.

"Bitcoin, cripto-monede. Pentru unii un hobby, pentru multi inca o idee abstracta, iar pentru altii o solutie rapida de a castiga bani. Insa, pentru cei ce au vazut dincolo de o simpla aplicatie pe telefon, este deja de cativa ani un subiect de interes, un concept aflat intr-o continua expansiune. Ceea ce inca nu se discuta in forum deschis este modalitatea de impozitare. Multi utilizatori prefera o abordare simplista <<nu este o moneda reglementata, prin urmare nu vorbim de un venit recunoscut de autoritatile fiscale, prin urmare nu am de ce sa platesc taxe>>", precizeaza Alex Milcev.

Totusi, reprezentantul EY este de parere ca din punct de vedere fiscal ne putem referi la un venit daca ne raportam la definitia bitcoin - sistem de plata descentralizat si moneda de plata electronica - precum si la faptul ca bitcoin, dar si celelalte criptomonede, au un echivalent si isi raporteaza valoarea la monedele "traditionale"..

"Este adevarat ca Romania, ca majoritatea tarilor de altfel, este inca departe de a reglementa aceste monede ca si concept, in general, si tratamentul lor fiscal, in subsidiar. Insa, lipsa unor prevederi specifice in Codul Fiscal actual nu presupune faptul ca nu este in esenta un venit. Mai departe se impune intrebarea: “cum incadram acest venit”, atunci cand este obtinut de utilizatorii persoane fizice? O abordare <<indrazneata>>, bazata pe faptul ca nu exista in prezent o legiferare a acestor tipuri de monede, ar putea fi ca, mai ales atunci cand suntem in prezenta unei tranzactii singulare, astfel de castiguri ar putea fi considerate drept bunuri din patrimoniul personal, altele decat cele din titluri de valoare sau proprietati imobiliare, fiind astfel neimpozabile potrivit Codului Fiscal.", a adaugat Alex Milcev.

Pe de alta parte insa, reprezentantul EY este de parere ca luand in considerare esenta tranzactiilor cu cripto-monede si mai ales cand exista mai multe tranzactionari, cu caracter repetat, sugerand astfel existenta unei activitati ”profesionale”, exista in principiu doua variante la care ne putem referi, si anume, alte venituri din investitii sau venituri din alte surse, acestea fiind venituri taxabile. Pentru ambele, Codul Fiscal nu prevede o lista limitata de tipuri de venituri ce pot fi considerate ca atare, ci mai degraba o serie de exemple. In plus, in conditiile in care multi participanti care au investit in cripto-monede la varf de piata ar putea inregistra pierderi tinand seama de fluctuatiile din ultimul timp, e de clarificat si ce se intampla cu aceste pierderi din punct de vedere fiscal.

"Fie ca incadram castigul din cripto-monede ca fiind venit din investitii sau din alte surse, obligatiile fiscale sunt aceleasi: persoana fizica trebuie il declare prin declaratia anuala de venit (Declaratia 200/ Declaratia 201), depusa pana pe data de 25 mai a anului urmator celui in care castigul a fost realizat. Atentie, ne referim la castig realizat atunci cand cripto-monedele sunt transformate intr-o moneda clasica si sunt transferate din portofelul virtual al utilizatorului in contul bancar al acestuia, adauga Milcev.

Reprezentantul EY prezinta, in scenariul formulat de acesta, si pasii care urmeaza sa fie aplicati dupa depunerea delciaratiei anuale de venit si ce trebuie realizat in cazul in care veniturile depasesc plafonul peste care se datoreaza contributia de asigurari sociale.

"Ulterior procesarii declaratiei anuale, organul fiscal va calcula impozitul pe venit datorat, aplicand cota de 10% si va emite decizia de impunere. Plata impozitului va fi efectuata de persoana fizica in termen de 60 de zile de la comunicarea acestei decizii. In plus, in anul urmator celui in care s-a obtinut venitul din tranzactionarea cripto-monedelor, daca acesta depaseste plafonul peste care se datoreaza contributia de asigurari sociale (n.b., 12 salarii minime pe brute pe economie, adica RON 22,800 pentru anul 2018), se va depune si declaratia 600 si se va plati contributia de asigurari sociale de sanatate – de 10% aplicata acestui plafon.", a adaugat Milcev.

Citeste si:
Studiu: Fără un program flexibil, angajații de mâine vor demisiona...
Studiu EY: Peste jumătate...

Conform unei pareri emise recent de Ministerul de Finante, aceste castiguri ar reprezenta venituri din alte surse. In plus, Ministerul de Finante asteapta luarea de pozitie de catre autoritati precum BNR, ASF, pentru a trece mai departe la elaborarea regimului fiscal aplicabil.

"Chiar daca pana in prezent nu s-a pus accent pe urmarirea si taxarea acestor venituri, cu siguranta mai devreme sau mai tarziu, va veni si randul acestora sa fie reglementate. Vrem sau nu, este o piata, chiar daca virtuala, mult prea mare pentru a ramane in afara legislatiei, in special a celei fiscale", concluzioneaza reprezentantul EY.

Sursa foto: By Wit Olszewski / Shutterstock.com
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri