Bancile care identifica unele fintech-uri ca fiind esentiale pentru serviciile de baza pe care le ofera si ele se gandesc la achizitia acestor companii. "Bancile nu pot face totul singure, trebuie sa depinda de parteneriate", a declarat intr-un interviu acordat WALL-STREET.RO Mark Antipof (foto), Chief Commercial Officer in cadrul Visa, cu ocazia lansarii centrului de inovatie din Tel Aviv.

Aceste tranzactii care deja au inceput sa apara in Europa, la cumparare fiind atat bancile, cat si companiile de carduri precum Visa, sunt un castig pentru ambele parti, spune Antipof, intrucat majoritatea fondatorilor startup-urilor Fintech dezvolta aceste business-uri cu gandul la exit.

Pentru bancile traditionale, Fintech-urile reprezinta o provocare si vor avea un impact in ceea ce priveste competitia in sectorul serviciilor financiare. Ghidate de tehnologie, acestea creeaza oportunitati noi de business si ofera punctual servicii financiare "mai bune, mai eficient si intr-un mod mai prietenos fata de clienti", comparativ cu bancile traditionale.

Bancile nu pot face totul singure, trebuie sa depinda de parteneriate. Daca un fintech este esential pentru unele servicii de baza ale bancilor, acestea din urma in general vor decide sa il cumpere. Iar fondatorul fintech-ului va fi fericit, pentru ca de obicei dezvolta business-ul cu ideea unui exit.

Comportamentul utilizatorilor se schimba si nu are legatura cu bancile!

Mark Antipof remarca faptul ca "pur si simplu consumatorii sa se gandeasca la unele lucruri in mod diferit".

Citeste si:
Nemtii de la N26, FinTech rival Revolut, obtine o noua finantare
Nemtii de la N26, FinTech...

"Shared economy este un model la care toata lumea se uita astazi. Sa luam exemplul industriei telecom. Nu imi mai cumpar telefonul mobil, ci il imprumut, avand un contract care imi ofera mereu ultimul tip de smartphone. Industria auto adopta acelasi model, nu mai trebuie sa iti cumperi o masina, o imprumuti si platesti pe ora, pe zi. Bancile vor trebui sa faca la fel.

Ca banca, cel mai important lucru este sa fii acolo unde este toata lumea. Daca clientul tau va dori sa foloseasca companii de tip Uber, Airbnb si sa primeasca servicii de tip "shared economy", nu vrei sa fii banca care ii spune nu. In cele din urma vei ramane fara clienti, pentru ca toti millennials vor migra.

In Europa, Visa lucreaza cu unele dintre cele mai mari Fintech-uri, precum Revolut, Wirecard, Klarna, Stripe sau Square, ultimele 3 primind chiar investitii consistente din partea gigantului financiar.

Ca sef al diviziei comerciale in cadrul Visa, Mark Antipof coordoneaza 23 de tari din Europa. Anterior, Antipof a fost responsabil cu vanzarile si marketingul pe 36 de tari.

Citeste si:
Robert Anghel pleaca de la ING Bank Romania la TMB Bank Thailanda
Omul din spatele platilor...

Visa a deschis recent un centru de inovatii la Tel Aviv, al 10-lea la nivel mondial dupa cele din San Francisco, Londra, Berlin, Dubai, Singapore, Sao Paulo, Miami, Stockholm si New York. Ecosistemul efervescent de fintech-uri din Israel a dat nastere deja unui parteneriat comercial cu o banca din Romania.

Banca Transilvania este una dintre cele 6 banci locale care au vizitat Israelul in urma cu cateva luni pentru un tur organizat de Visa pentru a cunoaste inovatiile si Fintech-urile locale, rezultatul fiind un parteneriat comercial cu Personetics.

Sursa foto: youtube.com / Visa Communication

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Instant Factoring vrea sa finanteze IMM-urile cu 15 mil. de euro