Taxarea inversa reprezinta o metoda eficienta de combatere a evaziunii fiscale intr-o zona sensibila pentru Romania, si anume TVA. Insa directiva europeana ca permite statelor membre sa aplice aceasta metoda de taxare in anumite domenii cu risc ridicat de frauda se aplica doar pana la finalul acestui an. Aceasta masura ar putea fi prelungita, insa decizia se va lua la nivel european. Care sunt zonele de evaziune pe TVA in Romania si la cat s-au ridicat prejudiciile constatate de Fisc in 2017?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a identificat, in 2017, prejudicii cauzate bugetului de stat in valoare de aproape doua miliarde de lei, din care mai mult de jumatate reprezinta frauda din TVA.

Pentru prejudiciile constatate anul trecut, ANAF, prin DGAF, a intocmit 447 de acte de sesizare a organelor de urmarire penala. Totalul prejudiciilor se ridica la 1,91 miliarde de lei, din care 1,1 miliarde de lei (58%) provine frauda pe TVA, reiese din datele ANAF transmise la solicitarea wall-street.ro.

Suma reprezinta peste 2 din totalul incasarilor din TVA la bugetul de stat in 2017, respectiv 53,5 miliarde de lei.

Care sunt domeniile cu risc ridicat de frauda din Romania?

Totodata, Fiscul a identificat si domeniile in care riscul de evaziune pe TVA este ridicat.

“Domeniile cu grad de evaziune fiscala, identificate in urma analizelor de risc, sunt urmatoarele: producerea si comercializarea produselor energetice, producerea si valorificarea alcoolului si a produselor din alcool, producerea si comercializarea produselor din tutun, producerea si comercializarea produselor agroalimentare, transport, turism, constructii si materiale de constructii, exploatarea si prelucrarea lemnului si utilizarea fortei de munca”, mentioneaza ANAF.

Aceste date vor fi transmise Comisiei Europene si vor fi luate in calcul la elaborarea unui raport pe baza caruia se va lua decizia, la nivel european, cu privire la aplicarea taxarii inverse in domeniul TVA dupa 1 ianuarie 2019. Directiva europeana care 43/2013, de modificare a Directivei TVA, care prevede taxarea inversa in domenii cu grad ridicat de risc de evaziune pe TVA, se aplica doar pana la 31 decembrie 2018.

Prelungirea mecanismului, decizie europeana

“Comisia Europeana urmeaza sa prezinte in cursul acestui an Parlamentului European si Consiliului UE, un raport de evaluare globala privind efectele aplicarii mecanismului taxarii inverse asupra combaterii fraudelor, elaborat inclusiv pe baza datelor transmise de statele membre”, se subliniaza in documentul ANAF.

Ca urmare a raportului CE se va dezbate la nivelul Consiliului posibilitatea prelungirii mecanismului de taxare inversa pentru operatiunile prevazute la art 199a din Directiva TVA (printre care furnizarile de telefoane mobile, dispozitive cu circuite integrate, furnizarile de gaze si electricitate catre un comerciant persoana impozabila, furnizarile de certificate pentru gaze si energie electrica, furnizarile de servicii de telecomunicatii, furnizarile de console de jocuri, tablete PC si laptopuri, furnizarile de cereale si culturi industriale, furnizarile de metale in stare bruta sau semifinisata, inclusiv metale pretioase).

Frauda din TVA reprezinta o problema majora in Romania, avand in vedere ca deficitul de incasare (diferenta dintre veniturile din TVA preconizate teoretic si TVA-ul colectat efectiv), este cel mai ridicat din UE, aspect subliniat, din nou, si in Raportul de tara al CE pentru Romania, 2018.

Documentul subliniaza faptul ca tara noastra a facut progrese limitate in ceea ce priveste respectarea obligatiilor fiscale si colectarea impozitelor.

“In pofida ameliorarii inregistrate in 2015, deficitul de incasare a TVA din Romania este in continuare unul dintre cele mai ridicate din UE. Dimensiunea economiei informale este, de asemenea, ridicata (22,1 %, potrivit estimarilor din 2014), reflectand un nivel important al evaziunii fiscale si al muncii nedeclarate. In plus, introducerea obligativitatii caselor de marcat cu jurnal electronic conectate la sistemul informatic al administratiei fiscale, care ar fi trebuit sa contribuie la imbunatatirea colectarii TVA-ului, a fost din nou amanata”, se mentioneaza in raport.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri