23 Aprilie 2018

Inflatia, dobanzile si deficitul extern continua sa se deterioreze. Vezi cifrele in infograficul urmator!



Indicatorii macroeconomici au continuat sa se deterioreze in ultimele 30 de zile, in special inflatia, dobanzile si deficitul extern. Inflatia anuala a ajuns la 5%, maximul ultimilor 5 ani si cea mai mare din Uniunea Europeana. Mai multe despre evolutia indicatorilor macroconomici in ultima perioada aflati din infograficul urmator.

Puseul inflationist din luna martie s-a reflectat imediat in evolutia dobanzilor. ROBOR la 3 luni, indicele in functie de care se actualizeaza dobanzile la majoritatea creditelor in lei aflate in derulare, a revenit pe crestere, ajungand la 2,13%, dupa o perioada de cateva luni de stagnare in jurul a 2% pe an.

Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a crescut cu aproximativ 8% in primele doua luni ale anului, insa ritmul a incetinit dupa o perioada mai lunga de cresteri cu doua cifre.

Cu toate acestea, importurile au continuat sa devanseze semnificativ exporturile, astfel incat deficitul de cont curent in perioada ianuarie - februarie 2018 a fost de aproape trei ori mai mare (plus 140%) fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In schimb, investitiile straine directe, cu un cumul de 794 de milioane de euro in doua luni, au ramas sub cele din perioada similara a anului trecut.



Citeste si