Introducerea Directivei Serviciilor de Plati revizuita - PSD2 (revised Payment Services Directive) la nivel european anul acesta, va ridica mai multe semne de intrebare in randul bancilor si companiilor de fintech, datele utilizatorilor urmand sa se afle in centrul atentiei, spune Mardi MacGregor, asociat Clifford Chance London.

"PSD2 este o noua provocare pe care bancile traditionale, care vor fi nevoite sa isi deschida API-urile catre fintechuri si ceilalti furnizori de servicii financiare care apar in piata, scopul final fiind cresterea competitiei in sector si largirea plansei de optiuni pe care consumatorii o au", mentioneaza MacGregor.

Directiva Serviciilor de Plati trebuia transpusa in legislatia nationala a tarilor UE pana in ianuarie anul acesta, insa mai multe state, printre care si Romania, nu au indeplinit inca termenul limita. PSD2 ar urma sa faciliteze intrarea pe piata bancara a noilor jucatori din industrie, precum Facebook, Amazon, Revolut sau Monese, oferindu-le acestora posibilitatea de a oferi servicii de initiere de plati si de furnizare a informatiilor despre un cont bancar.

O intrebare esentiala este cine detine sau cine va detine, sub PSD2, dreptul asupra datelor utilizatorilor si in ce conditii vor putea acestea sa fie folosite? De asemenea cum va fi echilibrata nevoia de a incuraja competitia si de a deschide piata financiara catre companiile de fintech, cu nevoia de a proteja securitatea clientilor si datelor acestora?

Mardi MacGregor

Citeste si:
Amazon vrea sa iti platesti combustibilul prin comenzi vocale
Amazon vrea sa iti platesti...

Potrivit unui studiu Deloitte realizat la inceputul anului acesta, se estimeaza ca impactul cel mai puternic al PSD2 va fi resimtit pe segmentul de retail banking, in ceea ce priveste platile si creditarea clientilor. Multe banci au in vedere aliante cu companiile fintech, iar Bancile din Europa Centrala si de Est au declarat un nivel ridicat de interes in parteneriate cu companiile fintech sau cu alti jucatori terti. Atat bancile din regiune cat si cele occidentale estimeaza ca PSD2 va avea cel mai mare impact in segmentul retail banking si asupra celui dedicat IMM-urilor, domeniile precum platile si creditele de consum reprezentand oportunitati cheie.

Mardi MacGregora fost prezenta la conferinta Future Banking, organizata de wall-street.ro in parteneriat cu Banca Transilvania si Visa. Evenimentul este sponsorizat de EFSE, Namirial Group, TBI Bank, Patria Bank, PeliFilip si Apero.

Credit foto: Ovidiu Udrescu

Citeste si:
Un FinTech din Romania iti da 100 de lei daca platesti cu cardul
Orange Money a lansat recent...
Sursa foto: Ovidiu Udrescu

New PODCAST Alert << Future Banking >>

New PODCAST Alert << Future Banking >>

Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Speakeri de top din banking si Fintech, in premiera in Romania