FinTech-urile din strainatate, dar si cele din Romania, care apeleaza la serviciile firmei de avocatura Filip & Company pentru a se interesa de licentierile necesare in vederea intrarii pe piata locala, sunt dezamagite de lipsa implementarii directivei PSD2, conform precizarilor facute de catre Alexandra Manciulea, partner Filip & Company in cadrul conferintei Future Banking FinTech Edition.


Interesul companiilor straine in ceea ce priveste intrarea pe piata din Romania este in crestere. Tara noastra este catalogata de catre FinTech-urile din zona de plati si transferuri de bani care au deja operatiuni aici, precum Monese, Revolut sau TransferGo, ca fiind una dintre cele mai importante din portofoliul lor.

"FinTech-urile vin catre noi cu intrebari in ceea ce priveste zona de reglementare. Sunt companii din strainatate, dar si din Romania, care ne intreaba ce trebuie sa faca in Romania pentru a obtine anumite licente. Multe dintre ele s-au aratat insa dezamagite de lipsa implementarii directivei PSD2, deoarece acest lucru incetineste procesul de autorizare a jucatorilor terti", a precizat Alexandra Manciulea, partner Filip & Company, in cadrul conferintei Future Banking FinTech Edition.

Romania este ultima tara din Uniunea Europeana care nu a reusit sa transcrie in legislatia nationala directiva PSD2, o directiva ce le impune bancilor sa isi deschida infrastructura IT pentru a le oferi jucatorilor terti, cum ar fi FinTech-urile, acces la bazele lor de date, in cazul in care clientii solicita acest lucru. De asemenea, lipsa transcrierii legislatiei pune Banca Nationala a Romaniei intr-un impas privind autorizarea acestor jucatori terti.

"Regulamentul ( UE) 2010/1093 cat si Directiva (CE) 2007/64 ( PSD2) nu este inca in vigoare in legislatia nationala. Ca atare, BNR nu este inca desemnata ca autoritate competenta in conformitate cu prevederile stipulate in articolul 100 al PSD2. Ne asteptam sa avem un tablou mai complet in a doua jumatate a lunii septembrie si, de indata ce BNR va fi desemnata ca autoritate competenta, sa se decida planurile pentru viitor", preciza Banca Nationala a Romaniei la solicitarea wall-street.ro, in urma cu doua saptamani.

Reprezentanta Filip & Company puncteaza faptul ca organele de reglementare din Romania sunt mai "conservatoare", mai ales in cazul reglementarilor pe care Uniunea Europeana nu le impune statelor membre, ci lasa la latitudinea fiecaruia dintre ele modul de implementare.

"Organele de reglementare din Romania urmeaza in mare parte standardele europene. Asadar, ne asteptam sa vedem pe plan national cam tot ceea ce vedem la nivel european, insa, de multe ori cu intarziere. Autoritale locale nu sunt atat de doritoare sa reglementeze unele aspecte potential relevante pentru zona de startp-uri, unde Uniunea Europeana lasa o anumita libertate de reglementare la nivel national, acestea au in mare parte o abordare conservatoare si noi ne asteptam sa fie la fel in continuare.”", explica Manciulea.

In cadrul conferintei Future Banking FinTech Edition, organizata de wall-street.ro, a fost lansata prima harta a FinTech-urilor romanesti. O puteti descarca de AICI. Evenimentul a fost sustinut de:

  • FinTech Evanghelist - Mastercard Romania
  • FinTech Enablers - George inovatie BCR, European Fund For Southeast Europe si Banca Transilvania
  • FinTech Enthusiasis - Smart Fintech powered by ITSmartSystems, Ebury si Filip & Company
  • Supported By - IHC, FINQware si FinTech Camp

Foto: Ovidiu Udrescu

Sursa foto: Udrescu Ovidiu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri