Catalin Cretu,Visa: Plata prin codul QR elimina costurile comerciantilor cu infrastructura de acceptare

Plata cu cardul la comerciantii mici devine mult mai usor de implementat, fara costuri impovaratoare pentru acestia cu infrastructura de acceptare a platii cu cardul (POS si comunicatiile cu banca) sau pentru clienti. Solutia se bazeaza pe utilizarea unui QR code aflat la dispozitia comerciantului si pe o aplicatie pe dispozitivul mobil al cumparatorului, a explicat Catalin Cretu, general manager pentru Romania, Croatia, Slovenia si Malta, Visa, in cadrul conferintei Future Banking organizata de wall-street.ro.

Acesta sustine ca solutia era necesara avand in vedere ca Legea “cask-back” nu a rezolvat problema platii cu cardul in mediul rural sau in orasele mici, din cauza costurilor ridicate (250 - 300 de euro) cu POS-ul, pentru care bancile percep o taxa comerciantilor, iar jumatate din populatia Romaniei traieste la tara sau in orasele mici.

“Am crezut ca s-a rezolvat in Parlament, odata cu aparitia renumitei Legi cash-back, problema celor din mediul rural si orasele mici care au carduri dar nu au unde sa le foloseasca. Legea a trecut, insa a urmat contra-argumentul ca bancile vor jupui comerciantii mici, pentru ca infrastructura de acceptare este scumpa”, a mentionat Cretu.

Mai mult, sunt din nou discutii ca pragul de la care comerciantii care sunt obligati sa accepte plata cu cardul sa se majoreze de la 10.000 de euro cifra de afaceri pe an (in actuala lege) la 50.000 de euro.

“Problema costului este reala. Pentru un magazin mic este, poate, o povara semnificativa. Pe de alta parte, o banca care cumpara un POS trebuia sa isi scoata investitia. In aceste conditii, am gasit solutia care, dupa parerea noastra, ar putea rezolva acest impas. Aceasta se bazeaza pe o tehnologie care exista deja, QR codul, care, cu ajutorul unei aplicatii mobile, poate fi scanat si apoi se poate realiza plata”, a explicat reprezentantul Visa.

Citeste si:
Future Banking în 2021: ce planuri am pus pe foaie și ce proiecte...
Future Banking în 2021: ce...

In ce consta solutia?

Teghnologia nu este noua, insa pana la finalul anului trecut un QR cod putea fi folosit de o banca doar pentru clientii proprii. Procedeul a fost, insa, standardizat, astfel ca acum, odata pus la comerciant QR codul poate accepta plata cu orice tip de card. Solutia este foarte ieftina, pentru ca consta intr-un carton pus la comerciant si elimina POS-ul, costul comunicatiilor si mentenanta.

“Aceasta este solutia pe care o discutam acum cu bancile pt a debloca acceptarea in zona comerciantilor mici”, a mai spus Cretu.

Acesta a explicat ca solutia va putea fi utilizata si in comertul online, unde 85% din plati se realizeaza cash la livrare (curierul are codul QR, care este scanat de cumparator in momentul in care primeste coletul).

Unde se mai poate utiliza solutia?

De asemenea, plata facturilor ar putea fi simplificata cu ajutorul acestui procedeu, prin aplicate codului QR langa codul de bare.

Citeste si:
VISA: Plata online a impozitelor este "putin cam in aer" din cauza...
VISA: Plata online a...

Catalin Cretu a mentionat ca solutia poate fi utilizata si prin intermediul unui telefon mai vechi, in acest caz platitorul fiind nevoit sa trimita un SMS cu codul numeric de langa codul QR si cu suma de plata.

“Prin aceasta solutie am rezolva foarte multe probleme si am da sansa Romaniei sa elimine in mare masura costurile cu acceptarea”, a mai spus reprezentantul Visa, care a atras atentia ca tara noastra a fost depasita si de Bulgaria si se afla pe ultimul loc in UE in privinta infrastructurii de plata cu cardul.

Catalin Cretu a fost prezent la conferinta Future Banking, organizata de wall-street.ro in parteneriat cu Banca Transilvania, Visa, EFSE, Namirial Group, TBI Bank, Patria Bank, Pelifilip si APERO.

Citeste si:
Visa: 4 instituții oferă soluția Tap-to-Phone în România. Ce bănci...
Visa: 3 bănci și Global...
Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri